+358 40 709 6452 hevoskoulutus@iloteho.fi

MYYTINMURTAJA

Kerään tähän uskomuksia, neuvoja ja ”sääntöjä”, joiden nouttamisesta tulee vaikeuksia kouluttamisessa ja/tai hevossuhteessa ylipäätään. Näiden noudattaminen heikentää koulutuksen tuloksellisuutta ja/tai saa aikaan sellaista käytöstä, mitä emme toivo lisää.

Jos mieltäsi askarruttaa jokin neuvo tai sääntö, minkä olet kuullut, lähetä viestiä. Tarkastellaan yhdessä onko se jotain, mikä kuuluisi tälle listalle.

NAKSUTINKOULUTUS / POSITIIVINEN VAHVISTE

Osalle on opetettu, että kun naksutin ensin ehdollistetaan ruokapalkintoon, voi ruokapalkinnon myöhemmin jättää pois ja pelkää naksuttimen ääni toimii palkkiona. Ei toimi. Ajan myötä se on vain ääni.

VIHJE JA PALKKIOÄÄNI (SEKUNDÄÄRIVAHVISTE)

Joskun nämä kaksi menevät sekaisin. Vihje on pyyntö, käsky tai apu, mitä sanaa nyt haluaa käyttää, joka hevoselle opetetaan, jotta hevonen tietää sen jälkeen tehdä tietyn asian. Kun tämä asia tapahtuu, tulee äänimerkki, joka kertoo, että palkkio on tulossa. Tämä äänimerkki voi olla suulla tehtävä merkkiääni tai naksutin. Sitä kutsutaan sekundäärivahvisteeksi.

NEGATIIVINEN VAHVISTE

Moni haluaa kouluttaa mahdollisimman pehmeästi ja ettisesti. Se on hyvä tavoite, joskaan ei mitenkään yksiselitteinen käytännön toteutuksessa. Ajatus siitä, että eläintä voisi kouluttaa ilman negatiivista vahvistetta on paitsi mahdoton, myös turha. Turha siis siinä mielessä, että negatiivisessa vahvisteessa ei ole mitään pahaa tai ikävää, kun sitä käyttää taitavasti ja tietoisesti. Paine ja paineen poistuminen on elämässä läsnä väkisinkin, joten negatiivisen vahvisteen käyttämistä on mahdotonta välttää. Mutta on mahdollista käyttää sitä tiedostamatta ja tökerösti.

Eettisyyden ja hevosystävällisyyden näkökulmasta tärkeintä on ymmärtää mitä negatiivinen vahviste tarkoittaa, tulla tietoiseksi omasta toiminnastaan ja harjoitelle sekä paineen kevyttä käyttämistä että oikea-aikaista myötäämistä. Parhaimmillaan yhteistyö on kuin tanssia, missä pieni, huomaamaton ohjaava paine kertoo toiselle mitä halutaan ja miten toimia. Niin, että tunnelma pysyy koko ajan mukavana.