+358 40 709 6452 hevoskoulutus@iloteho.fi

Palvelut

 

Koulutan hevosia palkitsemalla toivotusta käytöksestä ja opetan käytännön koulutustaitoja hevosen omistajille, hevosharrastajille ja hevosalan ammattilaisille.
Käytännön koulutustilanteissa korostuvat palkitseminen (positiivinen vahviste, R+) sekä paine ja paineen poistamisen oikea-aikaisuus (negatiivinen vahviste, R-).

Pidän yksityisopetusta, kursseja ja luentoja. Alla lisää tietoa, palveluistani.


 

HEVOSEN KOULUTTAMINEN

Tulen luoksesi, kun haluat oppia positiivisen vahvisteen (R+) käyttöä hevosen kanssa tai sinulla on ongelma ratkaistavanasi hevosesi kanssa.

Tapaaminen voi liittyä esimerkiksi seuraaviin asioihin:

 • Ratsastus ja istunta
 • Arkiset käytännön asiat
 • Lastausongelmat
 • Siedättäminen
 • Maasta käsin työskentely
 • Hevosen tasapainon, muodon ja lihaskunnon kehittäminen
 • Jonkin erityisen ongelman ratkaisu
 • Tai voimme harjoitella myös vuorovaikutustaitoja hevosen kanssa, pelon kanssa työskentelyä ja tietoista läsnäoloa.

 


 

VAPAANA TYÖSKENTELY (LIBERTY WORK)

Kun haluat työskennellä hevosen kanssa ilman välinettä välillänne, voimme opetella huviksi ja hyödyksi harjoitteita, joiden avulla kehität

 • oman kehosi ja hevosen kehon käyttöä
 • yhteyttä välillänne ja yhteistä luottamuksen tunnelmaa

Useinmiten työskentelen hevosen kanssa hevosen ollessa vapaana. Hevosella on näin ollen vapaus poistua paikalta tai ottaa taukoja myös omaan tahtiin.

 


 

MAASTA TYÖSKENTELY

Opetan ratsastukseen liittyvät avut, tasapainon, muodon, kokoamisen ja toivotun liikkumisen tavan maasta käsin. Sen jälkeen jo tuttu asia harjoitellaan tehtäväksi ratsailta. Tässä voi olla käytössä kuolaimet, riimu tai kapsoni. Käytössä voi olla myös ohjat (work in hand) tai vähän pidempi naru, mutta yleensä en ole kouluraipan mittaa kauempana hevosesta. Raippa toimii merkinantovälineenä tai jonkin lihasryhmän aktivointiapuna sivellen tai aktiivisuuden lisäämisessä naputtaen kevyesti.

 

 


PELKO EI HAITTAA HEVOSEN KANSSA TYÖSKENTELYÄ

Hevosmaailmassa on tavallista pelätä pelkäämistä. Mitä jos alkaa pelottamaan? Mitä silloin tapahtuu? Yleensä ei mitään. Jos pelkäävä ihminen ei ryhdy agressiiviseksi. Agressio aiheuttaa agressiota, ei pelko. Poikkeuksena hevoset, joita pelkäävä ihminen on toistuvasti kohdellut kaltoin. Tällainen hevonen saattaa olla agressiivinen jo pelon tunnistaessaan, mutta onneksi näitä on kuitenkin vähemmistössä. Pelkää siis hevosen kanssa rauhassa.

Jos haluat harjoitella peläten työskentelyä omaan tahtiisi, otamme sen huomioon työskentelyssä, etsimme mukavuusaluetta ja tutustumme epämukavuusalueeseen kaikessa rauhassa. Voimme myös olla hevosen seurassa juuri sillä tavalla, mitä sinä tarvitset.

 


 

KOIRASTA HEVOSEEN

Jos sinulla on kokemusta koirien kouluttamisesta positiivisella vahvisteella, voit opetella samaa hevosilla. Vaikka periaatteet ovat samoja, eri eläinlajin kouluttamisessa on suuriakin käytännön eroja.ISTUNTAOPETUS

Istuntaharjoittelu ja istunnan vaikutus hevosen tasapainoon, ryhtiin ja muotoon. Olen opiskellut istuntaopettajaksi Katariina Alongin opetuksessa.

Opit istutantunneillani

 • Miten vaikutat istunnallasi hevosen muotoon ja ryhtiin
 • Miten ratsastaminen olisi itsellesi mukavampaa ja pysyt tasapainossa ja kyydissä myös yllättävissä tilanteissa
 • Miten rauhoitat kiirehtivän hevosen tahtia tai saat tahmean kavion liitoon

Alla olevassa kuvassa näkyy istunnan muutosten vaikutus hevosen muotoon. Kuvat ovat ensimmäiseltä tapaamiskerraltamme ratsukon kanssa.


 

OMAN KEHON OHJAUS

Kouluttamisessa oman kehon käytöllä, kehon hallinnalla ja oman tekemisen tavan säätämisellä, kehotunnolla (probrioseptiikka) sekä taidosta säätää tekemistään hevosen palautteen mukaan on ratkaiseva vaikutus lopputuloksen kannalta. Improvisaatioharjoitteista ja kehonhallintaa edellyttävistä itsepuolustuslajeista saa hyviä eväitä hevosharrastajankin käyttöön. Yhdistelen opetuksessani valikoituja paloja eri kehonkäytön osaamisalueilta.

 MILTÄ NÄYTTÄÄ ERO HEVOSEN LIIKKEESSÄ

Alla olevassa kuvaparissa näkyy oman kehon hallinnan merkitys hevosen liikkeen laatuun ja mielentilaan. Molemmissa kuvissa ponilta pyydetään asiaa, minkä se osaa ja ponia palkitaan ruokapalkinnolla.
Ensimmäisessä kuvassa pidän kädet jäykkinä ja olen pois omasta tasapainopisteestäni. Keskivartalo ei ole aktivoituna. Yritän kyllä pyytää nätisti siitä asennostani käsin.
Oikeanpuoleisessa kuvassa minulla on  keskivartalo aktivoituna ja olen itse tasapainossa enkä kallistu ponia kohti. Näin ollen pystyn pitämään myös kädet rentoina. Nätisti pyytäminen onnistuu.
Klikkaa kuvat auki.

 


 

KURSSIT JA LUENNOT

 • Positiivisen vahvisteen käyttö hevosen kouluttamisessa (R+)
 • Maasta kouluttaminen positiivisella vahvisteella
 • Hevosen tasapainon, kehonhallinnan, muodon ja lihaskunnon kehittäminen
 • Ongelmatilanteiden ratkaisu
 • Siedättäminen
 • Lastauskoulutus
 • Positiivisen vahvisteen käyttäminen ratsastuksessa
 • Ihmisen kehonhallinnan merkitys hevosen kouluttamisessa ja sen kehittäminen
 • Istuntaharjoittelu ja istunnan vaikutus hevosen tasapainoon, ryhtiin ja muotoon

Kysy kurssitarjousta teidän tarpeenne ja kiinnostuksenne mukaan:
hevoskoulutus ( ) iloteho.fi tai 040 709 6452


 

OPI KOULUTTAMAAN -KOULUTTAJAKOULUTUS

Kouluttajakoulutus on tarkoitettu sinulle, joka haluat oppia kouluttamisen taitoa käytännössä, oppia soveltamaan teoriaa ja omaksuttua tietoa ja saada valmiuksia ratkoa eteen tulevia yllättäviäkin ongelmia hevosen kanssa. Seuraavan ryhmän aloitusajasta ilmoitetaan näillä sivuilla kohdassa: Tapahtumat.