+358 40 709 6452 hevoskoulutus@iloteho.fi

PALVELUT

KUN HALUAT OPPIA KÄYTTÄMÄÄN POSITIIVISTA VAHVSTETTA KÄYTÄNNÖSSÄ:

VALMENNUSTAPAAMISET, Aino Koivukunnas

Valmennus voi sisältää esimerkiksi maasta käsin työskentelyä, ratsastusta, siedättämistä, uusien asioiden opettamista hevoselle, uudelleen kouluttamista, lastausharjoittelua, lihashuoltoa, jumppaamista jne.

KOULUTTAMISEN TAPA

Koska hevosen motivoiminen positiivisella vahvisteella (ruoka tai rapsutus) kouluttamisessa on sekä tuloksekasta että hevosen hyvinvoinnin kannalta ylivoimaista, käytän valmennuksessa ensisijaisesti positiivista vahvistetta. Istuntatunnilla ei tarvita positiivista vahvistetta, mutta voidaan käyttää siinäkin yhteydessä.

 

Koulutan hevosia palkitsemalla toivotusta käytöksestä (positiivinen vahviste) ja opetan käytännön koulutustaitoja hevosen omistajille, hevosharrastajille ja hevosalan ammattilaisille. Käytänössä tämä tarkoittaa, että koulutustilanteissa korostuvat positiivisen vahvisteen (R+) käyttäminen ja negatiivisen vahvisteen (R-, paine ja paineen poisto) taitaminen. Sekä positiivisen vahvisteen että negatiivisen vahvisteen toimiva käyttäminen vaatii tarkkuutta ja taitoa jotta ajoitus on kohdallaan.

Palvelutarjonnassa on yksityisopetusta, kursseja ja luentoja.

Valmennusta ja konsultaatiota voi tehdä myös puhelimitse. Siitä lisää tästä: http://hevosilo.fi/puhelinkonsultaatio/

Alla lisää tietoa ja esimerkkejä palveluistani.

ETÄVALMENNUS

Puhelimitse voin palvella sinnua, kun etäisyys on pitkä tai valmennuskertojen välillä tukemaan harjoittelua. Keskustelussa voidaan käydä läpi tavallisimpia ratkaisuja, pohtia  vaihtoehtoja tai todeta mitä ei ainakaan kannata tehdä. Puhelimitse voidaan käydä läpi oppimisteorian soveltamista käytäntöön, erilaisten lähestymistapojen vaikutuksia tai oman toimintansa säätämistä. Joskus ratkaisu on vain pientä säätöä omaan tekemiseen. Videot auttavat keskustelussa, mutta videointi ei ole välttämätöntä

Tavallisia keskustelun aiheita:

 • Uusien asioiden opettaminen
 • Ongelmatilanteet: Miten lähteä selvittämään ongelmakäytöksen syitä ja ratkaisuja
 • Siedättämisen periaatteet ja käytännön sovellutukset
 • Luopumisen opettaminen
 • Positiivisen vahvisteen käyttäminen ja negatiivisen rangaistuksen ymmärtäminen koulutus- ja arkitilanteissa.
 • Hevosystävällisen lähestymistavan perustelu ympäristölle

Joihinkin tilanteisiin ei voi hevosta näkemättä antaa tarkkaa vinkkiä, mutta valmentaja voi yleensä antaa hyödyllisiä koulutuksen liittyviä yleisiä vinkkejä, keskustelu- ja sparrausapua ja henkistä tukea. Puhelimitse annettu neuvonta perustuu asiakkaan kertomiin havaintoihin ja tapahtumiin sekä mahdolliseen videomateriaaliin.

Hevosharrastajan tai ammattilaisen henkinen valmennus puhelimitse

Valmentaja on kuuntelija ja tuki vaikeassa tilanteessa, kun luottamus tilanteen ratkaisemiseen on lujilla, itsekritiikki iskee liian kovaksi tai kun haluat käydä läpi omia tunteitasi suhteessa hevoseen, hevosharrastukseen ja siellä opitun merkitykseen omassa elämässäsi. Joskus tarvitset uskon vahvistusta siihen, että hevosystävällisiä koulutusmenetelmiä kannattaa käyttää ja ne ovat toimivia ja tehokkaita. Tarvittaessa voimme myös yhdessä pohtia argumentaatiota, jos on tarvetta perustella muille omia valintojaan.

Jos luit tämän, olet jo hyvällä tiellä ratkomassa ongelmia eettisesti kestävällä tavalla, tärkeimpinä asioina hevosen hyvinvointi ja oma turvallisuutesi. Opit koko ajan uutta keskustelemalla, hankkimalla tietoa ja harjoittelemalla.

Hevosen terveyden merkitys

Kaikki ongelmat eivät ole koulutusongelmia, mutta kaikissa tilanteissa on hyvästä koulutusosaamisesta hyötyä. Ongelmatilanteissa on aina otettava huomioon kivun tai sairauden mahdollisuus ja kannattaa olla yhteydessä eläinlääkäriin.

KESKUSTELUN TOTEUTUS KÄYTÄNNÖSSÄ

Etävalmennuksen voi toteuttaa jollain seuraavista tavoista:
– Tavallinen puhelu ilman videoita
– Facebook, skype tms. videopuhelu, jossa voimme jakaa näyttöä ja katsoa sekä asiakkaan videoita että valmentajan esimerkkivideoita

Videoiden käyttö:
– Voit lähettää videoita etukäteen katsottavaksi tai voimme katsoa videoitasi jakamalla näyttöä videopuhelussa.
– Videopuhelussa voimme katsoa myös opetusvideoita ja etsin tilanteeseesi sopivia videoita tarvittaessa näytettäväksi

Ajan varaaminen

Lähetä viesti Hevosilo R+ – Aino Koivukunnas sivuston kautta.

Puhelinnumeroni on:  040-7096452 (myös tekstiviesti)

Jos en pääse vastaamaan puheluun, lähetä tekstiviestillä nimesi ja kerro milloin haluaisit keskustella.

 

 


HEVOSEN KOULUTTAMINEN

Positiivista vahvistetta kannattaa käyttää hevosen kouluttamisessa kaikissa asioissa. Kun koulutat rentoa hevosta taitavasti koulutustapaa soveltaen, myös ruokapalkinnon käyttö sujuu ja vaikeuksilta vältytään. Seuraavassa tavallisimpia asioita, joita ratkomme posritiivisella vahvisteella.

 • Ratsun perustaidot
 • Varsan kouluttaminen
 • Arkiset käytännön asiat ja hoitotoimenpiteet
 • Lastausharjoittelu ja siedättäminen
 • Siedättäminen pelottaviin asioihin
 • Maasta käsin työskentely (vapaana ja work in hand)
 • Hevosen tasapainon, muodon ja lihaskunnon kehittäminen
 • Jonkin erityisen ongelman ratkaisu

Lisäksi voimme harjoitella seuraavia asioita:

 • Vuorovaikutustaitoja hevosen kanssa, pelon kanssa työskentelyä ja tietoista läsnäoloa.
 • Ratsastus ja istunta

 


 

MAASTA TYÖSKENTELY, VAPAANA TYÖSKENTELY (LIBERTY WORK) JA WORK IN HAND

Ratsastukseen liittyvät avut, tasapainon, muodon, kokoamisen ja toivotun liikkumisen tavan kannattaa opettaa maasta käsin. Hevosen on helpointa liikkua ja kehittää toivottuja liikkumisen tapoja sekä lihasryhmiä ilman ratsastajaa selässä. Sen jälkeen opittu asia harjoitellaan tehtäväksi myös ratsailta. Valmennuksessa voi olla käytössä kuolaimet, riimu tai kapsoni. Käytössä voi olla myös ohjat (work in hand) tai liina.

Useinmiten työskentelen hevosen kanssa hevosen ollessa vapaana. Hevosella on näin ollen vapaus poistua paikalta tai ottaa taukoja myös omaan tahtiin.

Kun haluat työskennellä hevosen kanssa ilman välinettä välillänne, voimme opetella huviksi ja hyödyksi harjoitteita, joiden avulla kehität

 • oman kehosi ja hevosen kehon käyttöä
 • yhteyttä välillänne ja yhteistä luottamuksen tunnelmaa

 


 

 

 

 


PELKO EI HAITTAA HEVOSEN KANSSA TYÖSKENTELYSSÄ

Hevosmaailmassa on tavallista pelätä pelkäämistä. Mitä jos alkaa pelottamaan? Mitä silloin tapahtuu? Yleensä ei mitään. Ellei pelkäävä ihminen sitten ryhdy agressiiviseksi. Agressio aiheuttaa agressiota, ei pelko. Poikkeuksena hevoset, joita pelkäävä ihminen on toistuvasti kohdellut kaltoin. Tällainen hevonen saattaa olla agressiivinen jo pelon tunnistaessaan, mutta onneksi näitä on kuitenkin vähemmistössä. Pelkää siis hevosen kanssa rauhassa.

Pelko tarttuu myös hevosesta ihmiseen, joten hevosen pelon pois kouluttaminen voi ratkaista myös oman pelkosi.

Jos haluat harjoitella peläten työskentelyä omaan tahtiisi, otamme sen huomioon työskentelyssä, etsimme mukavuusaluetta ja tutustumme epämukavuusalueeseen kaikessa rauhassa. Voimme myös olla hevosen seurassa juuri sillä tavalla, mitä sinä tarvitset.


ISTUNTAOPETUS

Istuntaharjoittelu ja istunnan vaikutus hevosen tasapainoon, ryhtiin ja muotoon. Olen opiskellut istuntaopettajaksi Katariina Alongin opetuksessa.

Opit istutantunneillani:

 • Miten vaikutat istunnallasi hevosen muotoon ja ryhtiin
 • Miten ratsastaminen olisi itsellesi mukavampaa ja pysyt tasapainossa ja kyydissä myös yllättävissä tilanteissa
 • Miten rauhoitat kiirehtivän hevosen tahtia tai saat tahmean kavion liitoon

Alla olevassa kuvassa näkyy istunnan muutosten vaikutus hevosen muotoon. Kuvat ovat ensimmäiseltä tapaamiskerraltamme ratsukon kanssa.

Muutoksia istunnassa:
Yläkuvassa ratsastaja mm. nojaa taakse, painaa kantapäätä alas ja reisi on irti satulasta ja paino on istuinluiden takaosalla. Jalka on liian edessa ja tavoitteena oleva linja: korva, hartia, lantio ja kantapää ei toteudu. Tästä seuraa, että kosketuspinta hevoseen on pieni ja pistepaino hevosen selkään kovempi.

Alemmassa kuvassa näkyvät muutokset ensimmäisen tunnin aikana. Ratsastaja on paremmassa tasapainossa, jalka on paremmassa paikassa, reisi on lähellä satulaa ja ratsastaja on pystyasennossa. Paino jakautuu istuinluille ja reisille, joten kosketuspintaa hevoseen on enemmän ja pistepaino pienempi. Korva, hartia, lantio ja kantapää -linja on jo hyvä.

 


OMAN KEHON OHJAUS

Kouluttamisessa oman kehon käytöllä, kehon hallinnalla ja oman tekemisen tavan säätämisellä, kehotunnolla (probrioseptiikka) sekä taidosta säätää tekemistään hevosen palautteen mukaan on ratkaiseva vaikutus lopputuloksen kannalta. Improvisaatioharjoitteista ja kehonhallintaa edellyttävistä itsepuolustuslajeista saa hyviä eväitä hevosharrastajankin käyttöön. Yhdistelen opetuksessani valikoituja paloja eri kehonkäytön osaamisalueilta.

MILTÄ NÄYTTÄÄ ERO HEVOSEN LIIKKEESSÄ KUN KÄYTÄT KEHOASI ERI TAVOILLA

Alla olevassa kuvaparissa näkyy oman kehon hallinnan merkitys hevosen liikkeen laatuun ja mielentilaan. Molemmissa kuvissa ponilta pyydetään asiaa, minkä se osaa ja ponia palkitaan ruokapalkinnolla.
Ensimmäisessä kuvassa pidän kädet jäykkinä ja olen pois omasta tasapainopisteestäni. Keskivartalo ei ole aktivoituna. Yritän kyllä pyytää nätisti siitä asennostani käsin.
Oikeanpuoleisessa kuvassa minulla on  keskivartalo aktivoituna ja olen itse tasapainossa enkä kallistu ponia kohti. Näin ollen pystyn pitämään myös kädet rentoina. Nätisti pyytäminen onnistuu.
Klikkaa kuvat auki.

 


KOIRASTA HEVOSEEN

Jos sinulla on kokemusta koirien kouluttamisesta positiivisella vahvisteella, voit opetella samaa hevosilla. Vaikka periaatteet ovat samoja, eri eläinlajin kouluttamisessa on suuriakin käytännön eroja.


PUHELINNEUVONTA

Puhelinkonsultaatio voi auttaa sinua silloin, kun etäisyys on pitkä tai valmennuskertojen välillä. Keskustelussa voidaan käydä läpi tavallisimpia ratkaisuja tiettyihin tilanteisiin, pohtia lisää vaihtoehtoja jo kokeiltujen vaihtoehtojen lisäksi tai todeta mitä ei ainakaan kannata kokeilla. Puhelinkeskustelussa on hyvä käydä läpi myös mm. oppimisteorian käytännön sovelluksia, erilaisten lähestymistapojen eroja tai miten voi säätää omaa toimintaansa. Joskus ratkaisu on vain pientä säätöä tekemiseen.

Tavallisia keskustelun aiheita ovat myös hevosystävällisen lähestymistavan perustelu ympäristölle, luopumisen opettaminen tai positiivisen vahvisteen ja negatiivisen rangaistuksen käytön vaikutus koulutus- ja arkitilanteissa.

Joihinkin tilanteisiin ei voi hevosta näkemättä antaa tarkkaa vinkkiä, mutta valmentaja voi yleensä antaa hyödyllisiä koulutuksen liittyviä yleisiä vinkkejä, keskustelu- ja sparrausapua ja henkistä tukea. Puhelimitse annettu neuvonta perustuu yleensä asiakkaan kertomiin havaintoihin ja tapahtumiin sekä mahdolliseen videomateriaaliin.

Hevosharrastajan tai ammattilaisen henkinen valmennus puhelimitse

Valmentaja on kuuntelija ja tuki vaikeassa tilanteessa, kun luottamus tilanteen ratkaisemiseen on lujilla, itsekritiikki iskee liian kovaksi tai kun haluat käydä läpi omia tunteitasi suhteessa hevoseen, hevosharrastukseen ja siellä opitun merkitykseen omassa elämässäsi. Joskus tarvitset uskon vahvistusta siihen, että hevosystävällisiä koulutusmenetelmiä kannattaa käyttää ja ne ovat toimivia ja tehokkaita. Tarvittaessa voimme myös yhdessä pohtia argumentaatiota, jos on tarvetta perustella muille omia valintojaan.

Jos luit tämän, olet jo hyvällä tiellä ratkomassa ongelmia eettisesti kestävällä tavalla, tärkeimpinä asioina hevosen hyvinvointi ja oma turvallisuutesi. Opit koko ajan uutta keskustelemalla, hankkimalla tietoa ja harjoittelemalla.

Hevosen terveyden merkitys

Kaikki ongelmat eivät ole koulutusongelmia, mutta kaikissa tilanteissa on hyvästä koulutusosaamisesta hyötyä. Ongelmatilanteissa on aina otettava huomioon kivun tai sairauden mahdollisuus ja joskus yhteydenotto eläinlääkäriin voi olla tarpeen tai välttämätöntä.

 

 

KURSSIT JA LUENNOT

 • Hevosen rauhoittavat signaalit ja niiden hyödyntäminen
 • Positiivisen vahvisteen käyttö hevosen kouluttamisessa (R+)
 • Maasta kouluttaminen positiivisella vahvisteella
 • Hevosen tasapainon, kehonhallinnan, muodon ja lihaskunnon kehittäminen
 • Ongelmatilanteiden ratkaisu
 • Siedättäminen
 • Lastauskoulutus
 • Positiivisen vahvisteen käyttäminen ratsastuksessa
 • Ihmisen kehonhallinnan merkitys hevosen kouluttamisessa ja sen kehittäminen
 • Istuntaharjoittelu ja istunnan vaikutus hevosen tasapainoon, ryhtiin ja muotoon

Kysy kurssitarjousta teidän tarpeenne ja kiinnostuksenne mukaan:
hevoskoulutus ( ) iloteho.fi tai 040 709 6452


 

OPI KOULUTTAMAAN -KOULUTTAJAKOULUTUS

Kouluttajakoulutus on tarkoitettu sinulle, joka haluat oppia kouluttamisen taitoa käytännössä, oppia soveltamaan teoriaa ja omaksuttua tietoa ja saada valmiuksia ratkoa eteen tulevia yllättäviäkin ongelmia hevosen kanssa. Seuraavan ryhmän aloitusajasta ilmoitetaan näillä sivuilla kohdassa: Tapahtumat.