+358 40 709 6452 hevoskoulutus@iloteho.fi

Palvelut

 

POSTIIVISEN VAHVISTEEN KÄYTTÄMINEN MAASTATYÖSKENTELYSSÄ

POSITIIVISEN VAHVISTEEN KÄYTTÄMINEN RATSASTUKSESSA

ONGELMAKÄYTÖKSEN RATKAISEMINEN

SIEDÄTTÄMINEN

UUSIEN ASIOIDEN OPETTAMINEN

ISTUNTAOPETUS

Koulutan hevosia palkitsemalla toivotusta käytöksestä (positiivinen vahviste) ja opetan käytännön koulutustaitoja hevosen omistajille, hevosharrastajille ja hevosalan ammattilaisille. Käytänössä tämä tarkoittaa, että koulutustilanteissa korostuvat positiivisen vahvisteen (R+) käyttäminen ja negatiivisen vahvisteen (R-) taitaminen. Negatiivinen vahviste eli paine ja paineen poistaminen vaatii tarkkuutta, jotta ajoitus on kohdallaan.

Palvelutarjonnassa on yksityisopetusta, kursseja ja luentoja.

Valmennusta ja konsultaatiota voi tehdä myös puhelimitse. Siitä lisää tästä: http://hevosilo.fi/puhelinkonsultaatio/

Alla lisää tietoa ja esimerkkejä palveluistani.


 

HEVOSEN KOULUTTAMINEN

Positiivista vahvistetta kannattaa käyttää hevosen kouluttamisessa kaikissa asioissa. Kun koulutat rentoa hevosta taitavasti koulutustapaa soveltaen, myös ruokapalkinnon käyttö sujuu ja vaikeuksilta vältytään. Seuraavassa tavallisimpia asioita, joita ratkomme posritiivisella vahvisteella.

 • Ratsun perustaidot
 • Varsan kouluttaminen
 • Arkiset käytännön asiat ja hoitotoimenpiteet
 • Lastausharjoittelu ja siedättäminen
 • Siedättäminen pelottaviin asioihin
 • Maasta käsin työskentely (vapaana ja work in hand)
 • Hevosen tasapainon, muodon ja lihaskunnon kehittäminen
 • Jonkin erityisen ongelman ratkaisu

Lisäksi voimme harjoitella seuraavia asioita:

 • Vuorovaikutustaitoja hevosen kanssa, pelon kanssa työskentelyä ja tietoista läsnäoloa.
 • Ratsastus ja istunta

 


 

MAASTA TYÖSKENTELY, VAPAANA TYÖSKENTELY (LIBERTY WORK) JA WORK IN HAND

Ratsastukseen liittyvät avut, tasapainon, muodon, kokoamisen ja toivotun liikkumisen tavan kannattaa opettaa maasta käsin. Hevosen on helpointa liikkua ja kehittää toivottuja liikkumisen tapoja sekä lihasryhmiä ilman ratsastajaa selässä. Sen jälkeen opittu asia harjoitellaan tehtäväksi myös ratsailta. Valmennuksessa voi olla käytössä kuolaimet, riimu tai kapsoni. Käytössä voi olla myös ohjat (work in hand) tai liina.

Useinmiten työskentelen hevosen kanssa hevosen ollessa vapaana. Hevosella on näin ollen vapaus poistua paikalta tai ottaa taukoja myös omaan tahtiin.

Kun haluat työskennellä hevosen kanssa ilman välinettä välillänne, voimme opetella huviksi ja hyödyksi harjoitteita, joiden avulla kehität

 • oman kehosi ja hevosen kehon käyttöä
 • yhteyttä välillänne ja yhteistä luottamuksen tunnelmaa

 

 


 

 

 

 


PELKO EI HAITTAA HEVOSEN KANSSA TYÖSKENTELYÄ

Hevosmaailmassa on tavallista pelätä pelkäämistä. Mitä jos alkaa pelottamaan? Mitä silloin tapahtuu? Yleensä ei mitään. Jos pelkäävä ihminen ei ryhdy agressiiviseksi. Agressio aiheuttaa agressiota, ei pelko. Poikkeuksena hevoset, joita pelkäävä ihminen on toistuvasti kohdellut kaltoin. Tällainen hevonen saattaa olla agressiivinen jo pelon tunnistaessaan, mutta onneksi näitä on kuitenkin vähemmistössä. Pelkää siis hevosen kanssa rauhassa.

Jos haluat harjoitella peläten työskentelyä omaan tahtiisi, otamme sen huomioon työskentelyssä, etsimme mukavuusaluetta ja tutustumme epämukavuusalueeseen kaikessa rauhassa. Voimme myös olla hevosen seurassa juuri sillä tavalla, mitä sinä tarvitset.

 

 


ISTUNTAOPETUS

Istuntaharjoittelu ja istunnan vaikutus hevosen tasapainoon, ryhtiin ja muotoon. Olen opiskellut istuntaopettajaksi Katariina Alongin opetuksessa.

Opit istutantunneillani:

 • Miten vaikutat istunnallasi hevosen muotoon ja ryhtiin
 • Miten ratsastaminen olisi itsellesi mukavampaa ja pysyt tasapainossa ja kyydissä myös yllättävissä tilanteissa
 • Miten rauhoitat kiirehtivän hevosen tahtia tai saat tahmean kavion liitoon

Alla olevassa kuvassa näkyy istunnan muutosten vaikutus hevosen muotoon. Kuvat ovat ensimmäiseltä tapaamiskerraltamme ratsukon kanssa.

Muutoksia istunnassa:
Yläkuvassa ratsastaja mm. nojaa taakse, painaa kantapäätä alas ja reisi on irti satulasta ja paino on istuinluiden takaosalla. Jalka on liian edessa ja tavoitteena oleva linja: korva, hartia, lantio ja kantapää ei toteudu. Tästä seuraa, että kosketuspinta hevoseen on pieni ja pistepaino hevosen selkään kovempi.

Alemmassa kuvassa näkyvät muutokset ensimmäisen tunnin aikana. Ratsastaja on paremmassa tasapainossa, jalka on paremmassa paikassa, reisi on lähellä satulaa ja ratsastaja on pystyasennossa. Paino jakautuu istuinluille ja reisille, joten kosketuspintaa hevoseen on enemmän ja pistepaino pienempi. Korva, hartia, lantio ja kantapää -linja on jo hyvä.

 


 

OMAN KEHON OHJAUS

Kouluttamisessa oman kehon käytöllä, kehon hallinnalla ja oman tekemisen tavan säätämisellä, kehotunnolla (probrioseptiikka) sekä taidosta säätää tekemistään hevosen palautteen mukaan on ratkaiseva vaikutus lopputuloksen kannalta. Improvisaatioharjoitteista ja kehonhallintaa edellyttävistä itsepuolustuslajeista saa hyviä eväitä hevosharrastajankin käyttöön. Yhdistelen opetuksessani valikoituja paloja eri kehonkäytön osaamisalueilta.

 

MILTÄ NÄYTTÄÄ ERO HEVOSEN LIIKKEESSÄ KUN KÄYTÄT KEHOASI ERI TAVOILLA

Alla olevassa kuvaparissa näkyy oman kehon hallinnan merkitys hevosen liikkeen laatuun ja mielentilaan. Molemmissa kuvissa ponilta pyydetään asiaa, minkä se osaa ja ponia palkitaan ruokapalkinnolla.
Ensimmäisessä kuvassa pidän kädet jäykkinä ja olen pois omasta tasapainopisteestäni. Keskivartalo ei ole aktivoituna. Yritän kyllä pyytää nätisti siitä asennostani käsin.
Oikeanpuoleisessa kuvassa minulla on  keskivartalo aktivoituna ja olen itse tasapainossa enkä kallistu ponia kohti. Näin ollen pystyn pitämään myös kädet rentoina. Nätisti pyytäminen onnistuu.
Klikkaa kuvat auki.

 


KOIRASTA HEVOSEEN

Jos sinulla on kokemusta koirien kouluttamisesta positiivisella vahvisteella, voit opetella samaa hevosilla. Vaikka periaatteet ovat samoja, eri eläinlajin kouluttamisessa on suuriakin käytännön eroja.


 

 

KURSSIT JA LUENNOT

 • Positiivisen vahvisteen käyttö hevosen kouluttamisessa (R+)
 • Maasta kouluttaminen positiivisella vahvisteella
 • Hevosen tasapainon, kehonhallinnan, muodon ja lihaskunnon kehittäminen
 • Ongelmatilanteiden ratkaisu
 • Siedättäminen
 • Lastauskoulutus
 • Positiivisen vahvisteen käyttäminen ratsastuksessa
 • Ihmisen kehonhallinnan merkitys hevosen kouluttamisessa ja sen kehittäminen
 • Istuntaharjoittelu ja istunnan vaikutus hevosen tasapainoon, ryhtiin ja muotoon

Kysy kurssitarjousta teidän tarpeenne ja kiinnostuksenne mukaan:
hevoskoulutus ( ) iloteho.fi tai 040 709 6452


 

OPI KOULUTTAMAAN -KOULUTTAJAKOULUTUS

Kouluttajakoulutus on tarkoitettu sinulle, joka haluat oppia kouluttamisen taitoa käytännössä, oppia soveltamaan teoriaa ja omaksuttua tietoa ja saada valmiuksia ratkoa eteen tulevia yllättäviäkin ongelmia hevosen kanssa. Seuraavan ryhmän aloitusajasta ilmoitetaan näillä sivuilla kohdassa: Tapahtumat.