+358 40 709 6452 hevoskoulutus@iloteho.fi

ELÄINLÄÄKÄRIYHTEISTYÖ

Hevosen fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin kokonaisuudesta saadaan pidettyä parhaiten huolta, kun eri ammattiryhmät tekevät yhteistyötä hevosen hyväksi. Asiakkaalle on merkittävä apu, kun kouluttaja ja eläinlääkäri tekevät yhteistyötä hevosen tilanteen ratkaisemiseksi ja hyvinvoinnin parantamiseksi.

Käytännössä yhteistyö toteutuu niin, että molemmat ammattilaiset tapaavat omistajan ja hevosen ja saavat omistajalta luvan keskustella hevosen terveyteen, hoitoon, kuntouttamiseen ja kouluttamiseen liittyvistä asioista. Tämän pohjalta pohditaan ehdotettavia tutkimuksia, hoitoja, koulutuksen suunnittelua tai elinolosuhteiden muokkaamista.

YHTEISTYÖN HYÖDYT

Kipu aiheuttaa usein traumoja, joita on syytä siedättämällä ja kouluttamalla purkaa ja toisinaan taas käytösonglema ei ole koulutuskysymys vaan taustalla oleva kipu on selvitettävä. Ja taas kun kipu on hoidettu, on tarvetta kouluttamiselle.

Usein kriittistä on myös sen tunnistaminen onko kyse kivusta, henkisestä traumasta vai pelkästään väärin opitusta asiasta. Suurin riski on se, että kipukäytöstä väitetään jostain muusta johtuvaksi käytökseksi, joten kannattaa olla herkkänä kivun tunnistamiselle. Kipu ei aina tarkoita vakavaa sairautta, vaan ihan jo lihasjumi on kipu, johon  kouluttajana auttamaan opettamalla hevoselle hyöydyllisiä jumppaliikkeitä.

Yleensä arvioin hevosen kivuliaisuutta katsomalla hevosta kokonaisuutena, oiretta, liikkumisen tapaa, jännittyneisyyden astetta tai sitä, miten kouluttaminen etenee. Jos hevonen ei opi tavallisella vauhdilla, taustalla on yleensä jännittyneisyys ja/tai kipu. Jännittyneisyys siedätetään pois ja kipuasioihin tarvitaan eläinlääkärin konsultaatiota ja tutkimuksia.

Tavallisimpia asioita, joita pyydän asiakasta tarkistamaan on hampaiden terveys, hiekkakuva ja vatsahaavan pois sulkeminen. Näihin liittyy merkittävä osa tavallisimmista käytösongelmista.

Kipu voi olla myös lihaskipua, jäykkyyttä, kireyksiä jne. Niihin auttaa maasta käsin tehtävä jumppa, joka pyritään saamaan osumaan mahdollisimman tarkasti niihin paikkoihin, joissa on (nivelten) liikkumisen rajoituksia, jotta saadaan liiketta lihaksiin ja pehmytkudoksiin. Kipu on usein siellä, mikä on yliliikkuva kohta.

YHTEISTYÖSSÄ MIRAVET

Teen asiakaskohtaista yhteistyötä eläinlääkäri Mira Hämäläisen kanssa ja ratkomme asiakashevosen tilannetta yhdessä pohtien. Mira on sekä taitava eläinläinlääkäri että kouluttaja. Mira opiskelee eläintenkouluttajan ammattitutkintoa ja kouluttaa myös muita eläinlääkäreitä hevosen kouluttamisen taidossa.

Hänen koulutusosaamisensa helpottaa meidän yhteistyötämme, koska hän osaa ottaa kantaa siihen, mitä ja miten hevosta kannattaisi kouluttaa ja mikä on todennäköisimmin ongelman ydin ja siedätettävä asia. Ja minä taas kerron  Miralle omat havaintoni hevosesta silloin kun hevosen omistajan kanssa on sovittu, että voimme keskustella hevosen hyvinvoinnista ja jatkotoimenpiteistä keskenämme. Yhteistyö tehdään aina asiakkaan kanssa sovitusti.

Miran nettisivut: https://www.miravet.fi