+358 40 709 6452 hevoskoulutus@iloteho.fi

PALVELUT ja VERKKOLUENTO

 • Uusien asioiden opettaminen ja ongelmien ratkaisu (esim. hoitotoimenpiteet)
 • Ratsun tasapainon, liikkuvuuden, suoruuden, lihasvoiman ja kokoamisen kehittäminen
 • Maasta ratsastus
 • Maasta käsin työskentely (vapaana ja work in hand)
 • Istuntaopetus
 • Hevoseen tai ratsastukseen liittyvien pelkojen kanssa työskentely
 • Siedättäminen pelottaviin asioihin
 • Varsan kouluttaminen

Palvelutarjonnassa on yksityisopetusta, kursseja ja luentoja.

Valmennusta ja konsultaatiota myös puhelimitse. Siitä lisää tästä: https://hevosilo.fi/puhelinkonsultaatio/

HEVOSEN KOULUTTAMINEN

Koulutan hevosia ensisijaisesti palkitsemalla toivotusta käytöksestä (positiivinen vahviste, R+). Kohtaamisessa hevosen kanssa ja koulutustilanteissa on aina käyössä myös negatiivinen vahviste eli paine ja paineen posto (R-). Opetan näitä käytännön koulutustaitoja hevosen omistajille, hevosharrastajille ja hevosalan ammattilaisille.  Sekä positiivisen vahvisteen että negatiivisen vahvisteen toimiva käyttäminen vaatii tarkkuutta ja taitoa jotta ajoitus on kohdallaan.

Lyhenteet tulevat englanninkielisistä termeistä:

R+ = Positive Reinforcement (positiivinen vahviste) = Jotain, mitä eläin tavoittelee ja joka motivoi eläintä
R- = Negative Reinforcement (negatiivinen vahviste) = Paineen myötäys

Tässä negatiivinen ja positiivinen tarkoittavat samaa kuin matematiikassa lisääminen ja poistaminen. Positiivisessa vahvisteessa lisätään palkinto, negatiivisessa vahvisteessa paine poistuu.

Hevosen terveyden merkitys

Kaikki ongelmat eivät ole koulutusongelmia, mutta kaikissa tilanteissa on hyvästä koulutusosaamisesta hyötyä. Ongelmatilanteissa on aina otettava huomioon kivun tai sairauden mahdollisuus ja kannattaa olla yhteydessä eläinlääkäriin.

ETÄVALMENNUS

Puhelimitse palvelen sinua, kun etäisyys on pitkä tai valmennuskertojen välillä tukemaan harjoittelua. Keskustelussa voidaan käydä läpi tavallisimpia ratkaisuja, pohtia  vaihtoehtoja tai todeta mitä ei ainakaan kannata tehdä. Puhelimitse voidaan käydä läpi oppimisteorian soveltamista käytäntöön, erilaisten lähestymistapojen vaikutuksia tai oman toimintansa säätämistä. Joskus ratkaisu on vain pientä säätöä omaan tekemiseen. Videot auttavat keskustelussa, mutta videointi ei ole välttämätöntä

Tavallisia keskustelun aiheita:

 • Uusien asioiden opettaminen
 • Ongelmatilanteet: Miten lähteä selvittämään ongelmakäytöksen syitä ja ratkaisuja
 • Siedättämisen periaatteet ja käytännön sovellutukset
 • Luopumisen opettaminen
 • Positiivisen vahvisteen käyttäminen ja negatiivisen rangaistuksen ymmärtäminen koulutus- ja arkitilanteissa.
 • Hevosystävällisen lähestymistavan perustelu ympäristölle

Joihinkin tilanteisiin ei voi hevosta näkemättä antaa tarkkaa vinkkiä, mutta valmentaja voi yleensä antaa hyödyllisiä koulutuksen liittyviä yleisiä vinkkejä, keskustelu- ja sparrausapua ja henkistä tukea. Puhelimitse annettu neuvonta perustuu asiakkaan kertomiin havaintoihin ja tapahtumiin sekä mahdolliseen videomateriaaliin.

Hevosharrastajan tai ammattilaisen henkinen valmennus puhelimitse

Valmentaja on kuuntelija ja tuki vaikeassa tilanteessa, kun luottamus tilanteen ratkaisemiseen on lujilla, itsekritiikki iskee liian kovaksi tai kun haluat käydä läpi omia tunteitasi suhteessa hevoseen, hevosharrastukseen ja siellä opitun merkitykseen omassa elämässäsi. Joskus tarvitset uskon vahvistusta siihen, että hevosystävällisiä koulutusmenetelmiä kannattaa käyttää ja ne ovat toimivia ja tehokkaita. Tarvittaessa voimme myös yhdessä pohtia argumentaatiota, jos on tarvetta perustella muille omia valintojaan.

Jos luit tämän, olet jo hyvällä tiellä ratkomassa ongelmia eettisesti kestävällä tavalla, tärkeimpinä asioina hevosen hyvinvointi ja oma turvallisuutesi. Opit koko ajan uutta keskustelemalla, hankkimalla tietoa ja harjoittelemalla.

KESKUSTELUN TOTEUTUS KÄYTÄNNÖSSÄ

Etävalmennuksen voi toteuttaa jollain seuraavista tavoista:
– Tavallinen puhelu ilman videoita
– Facebook, skype tms. videopuhelu, jossa voimme jakaa näyttöä ja katsoa sekä asiakkaan videoita että valmentajan esimerkkivideoita

Videoiden käyttö:
– Voit lähettää videoita etukäteen katsottavaksi tai voimme katsoa videoitasi jakamalla näyttöä videopuhelussa.
– Videopuhelussa voimme katsoa myös opetusvideoita ja etsin tilanteeseesi sopivia videoita tarvittaessa näytettäväksi

Ajan varaaminen

Lähetä viesti Hevosilo R+ – Aino Koivukunnas sivuston kautta.
Puhelinnumeroni on:  040-7096452 (myös tekstiviesti).
Jos en pääse vastaamaan puheluun, lähetä tekstiviestillä nimesi ja soitan takaisin.

KURSSIT JA LUENNOT

 • Positiivisen vahvisteen käyttö hevosen kouluttamisessa (R+)
 • Negatiivisen vahvisteen käyttö hevosen kouluttamisessa (R-)
 • Maasta kouluttaminen positiivisella vahvisteella
 • Maasta ratsastus
 • Hevosen tasapainon, kehonhallinnan, muodon ja lihaskunnon kehittäminen
 • Positiivisen vahvisteen käyttäminen ratsastuksessa
 • Ongelmatilanteiden ratkaisu
 • Siedättäminen
 • Hevosen rauhoittavat signaalit ja niiden hyödyntäminen
 • Ihmisen kehonhallinnan merkitys hevosen kouluttamisessa ja sen kehittäminen
 • Istuntaharjoittelu ja istunnan vaikutus hevosen tasapainoon, ryhtiin ja muotoon

Kerro kiinnostuksen kohteenne ja tarpeenne. Keskustellaan sopivasta käytännön toteutuksesta.
hevoskoulutus ( ) iloteho.fi tai 040 709 6452

 


MAASTA TYÖSKENTELY, VAPAANA TYÖSKENTELY (LIBERTY WORK) JA WORK IN HAND (MAASTA RATSASTUS)

Ratsastukseen liittyvät avut, tasapainon, muodon, kokoamisen ja toivotun liikkumisen tavan kannattaa opettaa maasta käsin. Hevosen on helpointa liikkua ja kehittää toivottuja liikkumisen tapoja sekä lihasryhmiä ilman ratsastajaa selässä. Sen jälkeen opittu asia harjoitellaan tehtäväksi myös ratsailta. Valmennuksessa voi olla käytössä kuolaimet, riimu tai kapsoni. Käytössä voi olla myös ohjat (work in hand) tai liina.

Useinmiten työskentelen hevosen kanssa hevosen ollessa vapaana. Hevosella on näin ollen vapaus poistua paikalta tai ottaa taukoja myös omaan tahtiin.

Kun haluat työskennellä hevosen kanssa ilman välinettä välillänne, voimme opetella huviksi ja hyödyksi harjoitteita, joiden avulla kehität

 • oman kehosi ja hevosen kehon käyttöä
 • yhteyttä välillänne ja yhteistä luottamuksen tunnelmaa

 


 

 

 

 


PELKO EI HAITTAA HEVOSEN KANSSA TYÖSKENTELYSSÄ

Hevosmaailmassa on tavallista pelätä pelkäämistä. Mitä jos alkaa pelottamaan? Mitä silloin tapahtuu? Yleensä ei mitään. Ellei pelkäävä ihminen sitten ryhdy agressiiviseksi. Agressio aiheuttaa agressiota, ei pelko. Poikkeuksena hevoset, joita pelkäävä ihminen on toistuvasti kohdellut kaltoin. Tällainen hevonen saattaa olla agressiivinen jo pelon tunnistaessaan, mutta onneksi näitä on kuitenkin vähemmistössä. Pelkää siis hevosen kanssa rauhassa.

Pelko tarttuu myös hevosesta ihmiseen, joten hevosen pelon pois kouluttaminen voi ratkaista myös oman pelkosi.

Jos haluat harjoitella peläten työskentelyä omaan tahtiisi, otamme sen huomioon työskentelyssä, etsimme mukavuusaluetta ja tutustumme epämukavuusalueeseen kaikessa rauhassa. Voimme myös olla hevosen seurassa juuri sillä tavalla, mitä sinä tarvitset.


ISTUNTAOPETUS

Istuntaharjoittelu ja istunnan vaikutus hevosen tasapainoon, ryhtiin ja muotoon. Olen opiskellut istuntaopettajaksi Katariina Alongin opetuksessa.

Opit istutantunneillani:

 • Miten vaikutat istunnallasi hevosen muotoon ja ryhtiin
 • Miten ratsastaminen olisi itsellesi mukavampaa ja pysyt tasapainossa ja kyydissä myös yllättävissä tilanteissa
 • Miten rauhoitat kiirehtivän hevosen tahtia tai saat tahmean kavion liitoon

Alla olevassa kuvassa näkyy istunnan muutosten vaikutus hevosen muotoon. Kuvat ovat ensimmäiseltä tapaamiskerraltamme ratsukon kanssa.

Muutoksia istunnassa:
Yläkuvassa ratsastaja mm. nojaa taakse, painaa kantapäätä alas ja reisi on irti satulasta ja paino on istuinluiden takaosalla. Jalka on liian edessa ja tavoitteena oleva linja: korva, hartia, lantio ja kantapää ei toteudu. Tästä seuraa, että kosketuspinta hevoseen on pieni ja pistepaino hevosen selkään kovempi.

Alemmassa kuvassa näkyvät muutokset ensimmäisen tunnin aikana. Ratsastaja on paremmassa tasapainossa, jalka on paremmassa paikassa, reisi on lähellä satulaa ja ratsastaja on pystyasennossa. Paino jakautuu istuinluille ja reisille, joten kosketuspintaa hevoseen on enemmän ja pistepaino pienempi. Korva, hartia, lantio ja kantapää -linja on jo hyvä.

 


OMAN KEHON OHJAUS

Kouluttamisessa oman kehon käytöllä, kehon hallinnalla ja oman tekemisen tavan säätämisellä, kehotunnolla (probrioseptiikka) sekä taidosta säätää tekemistään hevosen palautteen mukaan on ratkaiseva vaikutus lopputuloksen kannalta. Improvisaatioharjoitteista ja kehonhallintaa edellyttävistä itsepuolustuslajeista saa hyviä eväitä hevosharrastajankin käyttöön. Yhdistelen opetuksessani valikoituja paloja eri kehonkäytön osaamisalueilta.

MILTÄ NÄYTTÄÄ ERO HEVOSEN LIIKKEESSÄ KUN KÄYTÄT KEHOASI ERI TAVOILLA

Alla olevassa kuvaparissa näkyy oman kehon hallinnan merkitys hevosen liikkeen laatuun ja mielentilaan. Molemmissa kuvissa ponilta pyydetään asiaa, minkä se osaa ja ponia palkitaan ruokapalkinnolla.
Ensimmäisessä kuvassa pidän kädet jäykkinä ja olen pois omasta tasapainopisteestäni. Keskivartalo ei ole aktivoituna. Yritän kyllä pyytää nätisti siitä asennostani käsin.
Oikeanpuoleisessa kuvassa minulla on  keskivartalo aktivoituna ja olen itse tasapainossa enkä kallistu ponia kohti. Näin ollen pystyn pitämään myös kädet rentoina. Nätisti pyytäminen onnistuu.
Klikkaa kuvat auki.


KOIRASTA HEVOSEEN

Jos sinulla on kokemusta koirien kouluttamisesta positiivisella vahvisteella, voit opetella samaa hevosilla. Vaikka periaatteet ovat samoja, eri eläinlajin kouluttamisessa on suuriakin käytännön eroja.


OPI KOULUTTAMAAN -KOULUTTAJAKOULUTUS

Kouluttajakoulutus on tarkoitettu sinulle, joka haluat oppia kouluttamisen taitoa käytännössä, oppia soveltamaan teoriaa ja omaksuttua tietoa ja saada valmiuksia ratkoa eteen tulevia yllättäviäkin ongelmia hevosen kanssa. Seuraavan ryhmän aloitusajasta ilmoitetaan näillä sivuilla kohdassa: Tapahtumat.