+358 40 709 6452 hevoskoulutus@iloteho.fi

Istunnasta tietoa

ISTUNNASTA

SONY DSC

Tasapainoinen istunta ja kyky vaikuttaa hevosen rentouteen ja liikkeen tahtiin oman hengityksen avulla ovat parhaita takeita turvallisuudelle. Tärkeintä on, että pysyt hevosen selässä yllättävissäkin tilanteissa ja pystyt vaikuttamaan hevosen liikkumiseen. Istunnalla voi myös hyvin vaikuttaa hevosen muotoon ja liikkeen laatuun.

VINKKEJÄ MARY WANLESSIN OPETUKSESTA

Tässä videossa on istunnan perusasiaa ja kuinka paljon ihmisessä tulisi olla liikettä ratsastaessa. Pyri siihen, että istut täysin pystysuorassa. Taakse nojaaminen on tosi tavallista. Tavallista on myös, että ihminen ajattelee joustavansa hevosen liikkeen mukana, mutta heiluukin hallitsemattomasti hevosen liikettä vastaan ja muut avut hukkuvat liikkumisen sekaan. Kuvittele kantavasi jotakuta reppuselässä. Kummalla tavalla on helpompi kantaa: Kannettava on paikoillaan ja pitää kehoaan hieman jäntevänä keskivartalon tuen avulla tai että kannettava heiluttaa kehoaan ja pyrkii liikkumaan kantajan liikeen mukana.

 

ENSIMMÄINEN TAPAAMINEN TÄMÄN RATSUKON KANSSA

Tässä kuvaparissa näkyy hyvin hevosen muodon muutos, kun ratsastajan asentoa on muutettu. Aluksi ratsastajalla on paino takana, hän nojaa taakse ja jalka on edessä ja reisi on irti satulasta. Tässä asennossa ratsastajan tasapaino on huono ja jos hevonen tekee äkkiliikkeen eteen tai sivulle, ratsastaja putoaa helposti. Ja tässä asennossa ratsastaja myös herkemmin vetää hevosta suusta, koska ei jää muuta vaihtoehtoa tasapainon korjaamiseen. Ratsastajalla on liian pitkä jalustin.

Alemmassa kuvassa on saatu hartiat, lantio ja nilkka ovat samaan linjaan pystysuunnassa ja ratsastaja ei enää nojaa taakse. Tässä keskeissä osassa on reiden tuominen lähemmäksi satulaa ja enemmän ns. sisäkiertoon, jolloin jalka siirtyy automaattisesti taaemmaksi oikealle paikalleen. Jalustin on nyt lyhyempi. Talviajan vaatteiden takia on vielä vaikea sanoa, onko selkä notkolla, mutta seuraavalla kerralla tarkastellaan mm. sitä asiaa enemmän.