+358 40 709 6452 hevoskoulutus@iloteho.fi

KOKOAMINEN ALKAA PYLLYSTÄ

Teemme asiakkaiden kanssa usein harjoitteita, joiden avulla kehitetään hevosen tasapainoa, muotoa ja kokoamista. Ja käytämme ruokapalkintoa sekä harjoitteden opettelussa että harjoittelussa. Maastakäsin jumpatessa hevosen liikeratoja on helppo ohjata täsmällisesti ja palkita oikeasta, tai oikean suuntaisesta, liikkeestä. Mitä täsmällisemmin hevosta saa jumpattua, sitä tehokkaampaa se on. Hevosen on helpointa kehittää oikeita lihaksia ratsastustakin varten ilman ratsastajan painoa selässä.

Maasta käsin jumppaamalla voidaan aktivoida lihaksia, hermoratoja ja lihasketjuja oikeassa aktivointijärjestyksessä sekä vahvistaa lihaksia ja lisätä liikkuvuutta. Maasta käsin pystyt aktivoimaan tukilihaksia, joita hevonen tarvitsee voidakseen kantaa ratsastajaa tasapainossa ja pystyäkseen kokoamaan oikein.

Keskeisiä asioita harjoittelua aloitettaessa:
• Minkälaisessa tasapainossa hevosen on hyvä liikkua ratsastaja selässään
• Mitä ennakkotaitoja maasta käsin tehtävät harjoitteet edellyttävät
• Miten rakennat liikkeen aktiivisuutta ja rentoutta ruokapalkinnon avulla
• Muodon vaihtelun merkitys

Harjoittelemme käytännössä demohevosen kanssa miten jumppaat mm. seuraavia asioita:
• Hevosen kyky joustaa lantiolla ja koukistaa takajalan niveliä
• Hevosen kyky siirtää painoa takaosalle
• Hevosen kyky kohottaa rintakehäänsä
• Hevosen kyky kohottaa selkäänsä
• Liikeratojen muokkaaminen maasta käsin
• Tuntumalle venyttäminen
• Istunnan vaikutus em. asioihin

MITÄ TARVITAAN ONNISTUMISEEN, MILLÄ SÄÄDÄT TEKEMISTÄ

  1. Tavoitteiden eräkoko. Pilko tehtävä osiin.
    Kun tavoitteiden eräkokoa oppii pienentämään, virtaustehokkuus (elämän ”Lean”), alkaa kasvaa.
  2. Keskittynyt tekeminen. Keskittynyt tekeminen on kuormittavaa, se tapahtuu epämukavuusalueella. Se usein vaatii sitä, että hylkää ison joukon erilaisia mielitekoja, haluja, impulsseja tai häiriötekijöitä. Hyvin usein menestys on on tässäkin kohtaa karsimista.
  3. Ja kun homma ei etene toivotusti, on mietittävä mitä muutetaan. Yksi apuvälinen on tässä: Tarkistuslista tilanteeseen, kun koulutus ei etene.

IHMISEN OMAN KEHON KÄYTTÖ

Onnistuminen on usein kiinni siitä, miten käytät omaa kehoasi. Tärkein asia on, että itse seisot tasapainossa ja säilytät tasapainon liikkuessasi.

Muistilista: Tasapaino – Paino alas – Puhalla ulos

KOKOAMISEN KESKEISET ELEMENTIT

Hevosen kokoaminen tarkoittaa sitä, että hevonen on sellaisessa tasapainossa, että hän pystyy liikkumaan mihin suuntaan tahansa ja nostamaan vaivatta minkä jalan tahansa. Oleellista on takajalkojen nivelten koukistuminen ja lantion kääntyminen alas. Rintakehän kohoaminen ja vatsalihasten staattinen pito. Säkä nousee ylemmäksi kuin pylly. Kun hevosen keho on säädetty hyvään tasapainoon, pää asettuu oikein. Pää asettuu FEI:n sääntöjen mukaiseen määritelmään: ”Niska korkeimpana kohtana ja nenäpii luotiviivalla tai vähän sen edessä”. Kokoamista ei siis saa aikaiseksi päätä säätämällä vaan kehoa. Pään asento on seurausta kehon asennosta.

Asioiden etenemisessä on kolme keskeistä asiaa:

  1. Hevosen henkinen kyky: mielentila, oppiminen, oivaltaminen ja motivointi, miten kannattaa liikkua.
  2. Hevosen fyysinen kyky: liikelaajuudet, lihasvoima ja oikeiden hermoratojen aktivointi
  3. Hevosen luottamus siihen, että jokin liike on suoritettavissa ja että se ei tuota kipua (aiemmat kiputilat)

Kouluttamisessa ja harjoittelussa täytyy ottaa nämä kaikki kolme huomioon koko ajan. Aina emme tiedä, mistä on eniten kysymys, mutta kokeilemalla saamme informaatiota, joka auttaa seuraavan askeleen valitsemisessa.

Lista opetettavia ja harjoiteltavia asioita:

  1. Takajalkojen nivelten rentouttaminen ja joustaminen: takajalan rentoutus: Videolinkki
  2. Lantion jousto alas: takajalkojen rentoutus vuorotellen: Videolinkki: Takajan rentoutus ja vaikutus lantion liikkuvuuteen
  3. Rintakehän kohottaminen, säkää ylös: painon siirto taakse sekä ketju: asetun, lisään liikettä, venytys: Videolinkki
  4. Vatsalihasten aktivointi ja staattinen pito: vatsarutistukset. Videolinkki
  5. Niskan rentous ja asettuminen: niskajumppa ja avut asettumisen pyytämiseen
  6. Lisää aktiivisuutta: merkki, josta ei jännity: Video, raippamerkin opettaminen demohevoselle

PIDÄTTEEN OPETTAMINEN MAASTA KÄSIN

Kuvissa käydään läpi pidätteen opettaminen maasta käsin. Tässä on aloitettu siitä, että hevonen on paikoillaan ja pidätteellä hevosen halutaan siirtävän painoa taaksepäin. Hevonen saa peruuttaa, mutta peruttaminen ei ole tavoitteena, painon siirto riittää. Kun pyydät tällä merkillä (pidäte) myöhemmin hevosen kävellessä, hevonen pysähtyy ja valmistautuu myös siirtämään painoa taaksepäin. Tämä toimii jatkossa siten pysähtymismerkkinä.

Tässä video harjoitteluun, mikä on tälle hevoselle ensimmäinen kerta. Tämän hevosen kanssa aiemmin ei vieressä seisominen kentällä ollut mahdollista (jännittyminen ja uhkailu takajaloilla), joten ensin oli harjoiteltava sitä, että ihminen saa koskea ja seistä hevosen vieressä myös kentällä. Alla olevissa luentodioissa harjoittelua on selostettu tarkemmin, mm. ohjasote.

Linkki videoon

 

ÄLÄ PÄÄSTÄ HEVOSTA KUOLAIMEN TAAKSE

Keskeisen tärkeää on, ettei hevosen nenäpii mene luotiviivan taakse tai ”kuolaimen taakse”. Varmista, että oma istuntasi ja tapasi käyttää ohjaspainetta ei johda hevosta liikkumaan luotiviivan takana. Jos hevoselle on tullut siitä tapa, opeta uusi liikkumisen tapa.

HEVOSEN MUODON IHANNE ON KOKENUT MUUTOKSIA

Hevosen muodon ja liikkumisen tavan ihanteetkin ovat muuttuneet aikojen saatossa. Tänä päivänä arvostetaan aivan erilaista liikkumisen tapaa kuin esim. 30 vuotta sitten. Ja arvostuksen takia olemme myös tottuneet näkemään hevosia liikkuvan tietyllä tavalla. Tämä kaikki on vaikuttanut sekä jalostukseen että valmennukseen. Tässä yksi näkökulma siihen, miten ihanne on muuttunut ja minkälaisia vaikutuksia sillä on mm. hevosten terveyteen.

Lue tästä

Tasapainosta ja kokoamisesta muualla:

Eversti Carde ja muita mestareita: Lue tästä

Minna Tallberg kirjoittaa kokoamisesta blogi: Lue tästä