+358 40 709 6452 hevoskoulutus@iloteho.fi

Ratsun kouluttaminen

Ratsun kouluttaminen kannattaa aloittaa maasta käsin työskentelystä vapaana, liinan päässä tai ohjien kanssa hevosen lähellä. Hevonen on hyvä totuttaa kaikkiin näihin työskentelyn tapoihin ja ottaa ne osaksi säännöllistä liikuntaohjelmaa. Hevosta on hyvä myös verrytellä maasta käsin ennen selkään nousua.


 

TUNNISTA OIKEA LIIKKUMISEN TAPA

Harjoittelemme paljon tunnistamaan oikean liikkumisen tapaa sekä maasta käsin, että selästä. Löydät nopeasti hyvän tuntuman siihen, milloin hevonen liikkuu tasapainossa, hyvässä rytmissä, rentona ja aktiivisena.

Hevosen liikkeeseen vaikuttaa niin moni asia, joten on hyvä tarkastella ratsukkoa ja koulutustilannetta kokonaisvaltaisesti ottaen huomioon hevosen historian, terveydentilan, mielentilan, ratsastajan historian, terveydentilan, mielentilan ja yhteiset kokemukset.


 

MAASTA KÄSIN TYÖSKENTELY

Koulutan ratsun perusasiat nuorille hevosille ja uudelleen koulutan aikuisia hevosia ensin maasta käsin. Hyvä liikkumisen tapa, tasapaino, lihashuolto, jumppaaminen, apujen opettaminen jne. kannattaa ensin tehdä maasta käsin. Sen jälkeen samat asiat harjoitellaan selästä käsin.

Opetan sinulle miten voit kouluttaa hevosta maasta käsin sekä vapaana, liinassa tai ohjien kanssa hevosen vieressä. Varusteina voit käyttää riimua, kuolaimia tai kapsonia.


 

ISTUNTA

Istunta vaikuttaa paljon hevosen liikkeeseen, tasapainoon, suoruuteen, tahtiin, itsensä kantamiseen sekä liikkeen letkeyteen.

Istunnassa keskeistä on tasapaino, hyvä asento, kyky pysyä liikkumattomana suunnan ja vauhdin muutoksissa sekä kyky tunnistaa, mitä oman keho tekee ja ei tee.

Istuntaa kannattaa kehittää vaikka pelkästään maastoilisi, sillä hyvä tasapaino on turvallisuustekijä myös maastoillessa. Lisäksi hyvä istunta on hevoselle aina hyvinvointiasia.

Tasapaino = Kyky vastustaa sisäisiä ja ulkoisia voimia.


 

RATSASTUKSEN ONGELMAT

Jarrutomuus, liikkumishaluttomuus, pukittelu, pystyyn hyppääminen, ryntäily, kuolaimelle painaminen ja monet muut hankaluudet ratsastamisessa ovat usein epämukavuuden, kivun ja pelon yhteisvaikutusta ja jokainen tilanne kannattaa purkaa yksilöllisesti. Jos hevonen ilmaisee vastahakoisuuttaan jo satulaoitaessa, kannattaa asioiden tutkiminen aloittaa jo siitä tilanteesta. Joskus ongelmat liittyvät vain vanhoihin muistoihin.

Hevosen tapa liikkua vaikuttaa sen kokemukseen ratsastuksesta. Väärä tapa liikkua voi aiheuttaa epämukavuutta tai kipeytymistä. Hevoselle voi aina opettaa paremman tavan liikkua ja ketteryys, notkeus sekä voima kehittyvät jokaisella kerralla kun vahvistat oikeaa liikkumisen tapaa.