+358 40 709 6452 hevoskoulutus@iloteho.fi

Hevosmessut 2022 materiaali

POSITIIVINEN VAHVISTE ONNISTUNEESTI HEVOSEN KANSSA
Positiivinen vahviste on jotain, mitä eläin tavoittelee. Se voi vaihdella samalla yksilöllä eri aikoina ja eri yksilöiden välillä, mutta eläin aina määrittelee sen, mikä on positiivinen vahviste. Tässä kutsun sitä palkinnoksi. Joskus myös paineen myötäämistä (negatiivinen vahviste) kutsutaan palkinnoksi, mutta minä tarkoitan palkinnosta puhuessani nimenomaa postiivista vahvistetta (R+).
Uuden asian kouluttamisessa, tai esim. siedättämisen apuna, tarvitaan sellainen positiivinen vahviste, joka on ihmisen hallinnassa ja jota voi antaa viiden sekunin välein. Tavallisimmat positiiviset vahvisteet hevosilla ovat ruoka ja rapsutus. Moni hevonen ei kuitenkaan nauti rapsutuksesta, etenkään jos on jo oppinut jännittämään ihmisen kosketusta. Hyvin usein ainoaksi vaihtoehdoksi näin ollen jää ruoka.
Jotta ruokapalkinnon kanssa onnistuu, tarvitaan monta muutakin asiaa ottaa huomioon. Ruoka nosta herkästi ongelmat pintaan ja saattaa siksi tuntua siltä, että se aiheuttaisi ongelmia. Mutta ei se varsinaisesti aiheuta, sen käyttö vaan ei aina onnistu. 🙂
Seuraavat asiat ovat tavallisimpia asioita, joita kannattaa miettiä, kun tulee hankaluuksia. Kaikki ongelmat ja hevosen mielentilaan vaikuttavat asiat eivät ole ratkaistavissa, ainakaan nopeasti, joten joskus tarvitaan vähän kärsivällisyyttä.
  1. Lajityypillisten käyttäytymistarpeiden merkityksen ja vaikutuksen huomioon ottaminen
  2. Ympäristön muokkaaminen: paikan valitseminen uuden asian kouluttamiseen tai siedättämiseen, stressitekijöiden eliminointi
  3. Jännittyneisyyden, pelon tai kivun merkkien tunnistaminen tai epäily matalalla kynnyksellä
  4. Varmista, että vahviste on oikein valittu, se on ihmisen hallinnassa ja tilanteessa ei ole muita oleellisia vahvisteita
  5. Varmista, että hevonen oppii kouluttamisen syseemin jossa hänelle luodaan tilaisuus vaikuttaa siihen mitä tapahtuu ja  hän oivaltaa, että nami on hänen toiminnastaan kiinni. Tämä tuo ennakoitavuutta ja hallinnan tunnetta, mikä taas laskee stressitasoa ja provosoi etsimisen ja oivaltamisen mielentilaa. Pyri siihen, että hevosella on mahdollisimman suuri valinnanvapaus tai ainakin illuusio siitä. Hän voi valita onko harjoittelemassa, tauolla tai ei halua harjoitella tänään ollenkaan.
  6. Pilko tehtävä ja palkitse pienestä oikean suuntaisesta. Uutta asiaa opetettaessa tavoitteena naksu ja nami 5 sek välein
  7. Täsmällisyys vahvisteen käytössä: palkitse oikeasta matalalla kynnyksellä ja älä vahvista käytöstä, mitä et halua. Anna nami kaukana omasta kehostasi, jos et halua, että hevonen pitää päätään kovin lähellä sinua.
  8. Turhautumisen välttäminen: Vahvistetiheys korkea eli pienestä palkiten. Uutta asiaa opetettaessa tavoitteena naksu ja nami 5 sek välein. Aloita uusi toisto nopeasti edellisen namin jälkeen.
  9. Taukoja riittävästi (lyhyt tauko 5 min välein)
  10. Harjoittele oman kehon käyttöä ja ohjaamista. Se, minkälaisessa tasapainossa itse olet, vaikuttaa pyyntöösi merkittävästi. Harjoittele myös kevyen paineen käyttämistä sekä paineen poiston tarkkaa ajoittamista.