Ratsun kouluttaminen kannattaa aloittaa maasta käsin työskentelystä vapaana, liinan päässä tai ohjien kanssa hevosen lähellä (maasta ratsastus). Hevonen on hyvä totuttaa kaikkiin näihin työskentelyn tapoihin ja ottaa ne osaksi säännöllistä liikuntaohjelmaa. Hevosta on hyvä myös verrytellä maasta käsin ennen selkään nousua. Onko kuitenkin syytä aina välttää hevosen väsyttämistä ennen ratsastamista. Siitä seuraa se, että väsyneenä hevonen ei pysty käyttämään ratsastuksessa tarvittavia lihaksia ja oppii liikkumaan hevosen terveyden kannalta haitallisella tavalla ratsastettaessa. Lisäksi, jos sinusta tuntuu, että hevosta pitäisi väsyttää ennen selkään menoa, tilanteeseen löytyy varmasti jokin muu ratkaisu. Kuten, että jos hevonen on ratsastettaessa jännittynyt, tulee ratsastuksesta tehdä hevoselle miellyttävä kokemus. Sinkoilu tai jännittyminen on usein myös kivun merkki, joten kivun mahdollisuus on myös aina pidettävä mielessä (esim. sopimaton satula, vatsahaava, selkäkipu, hiekkakertymä jne).
Ympyrällä juoksuttamista vältän, koska se rasittaa hevosen niveliä ja kaarrosten välillä on hyvä mennä suoraan eikä mennä montaa kierrosta ympyrää peräkanaa. Lisäksi juoksutusympyrä jää helposti liian pieneksi. Pienin mahdollinen ympyrä, joka hyvin koulutettu hevonen voi tasapainossa ja terveellä tavalla mennä, on sellainen, missä ympyrän säde = hevosen pituus. Ja nyt siis puhutaan jo koulutetusta hevosesta, ei kesken koulutuksen olevasta, esim. nuoresta hevosesta. Jos juoksutat, tarkkaile hevosen mielentilaa ja asentoa. Onko hevonen tasapainossa vai kallellaan johonkin suuntaan? Meneeko vauhto liian kovaksi, takaosa ulos ja pää ylös? Muunmuassa nämä ovat merkkejä siitä, että hevonen harjoittelee väärää liikkumisen tapaa. Se, mikä tapahtuu, se vahvistuu. Väärästä liikkumisen tavasta ei siis kannata tehdä paljon toistoja.
RATSASTUKSEN ONGELMAT
Jarrutomuus, liikkumishaluttomuus, pukittelu, pystyyn hyppääminen, ryntäily, kuolaimelle painaminen ja monet muut hankaluudet ratsastamisessa ovat usein epämukavuuden, kivun ja pelon yhteisvaikutusta ja jokainen tilanne kannattaa purkaa yksilöllisesti. Jos hevonen ilmaisee vastahakoisuuttaan jo satulaoitaessa, kannattaa asioiden tutkiminen aloittaa jo siitä tilanteesta. Joskus ongelmat liittyvät vain vanhoihin muistoihin.
Hevosen tapa liikkua vaikuttaa sen kokemukseen ratsastuksesta. Väärä tapa liikkua voi aiheuttaa epämukavuutta tai kipeytymistä. Hevoselle voi aina opettaa paremman tavan liikkua ja ketteryys, notkeus sekä voima kehittyvät jokaisella kerralla kun vahvistat oikeaa liikkumisen tapaa.