Rentous ja ”Auts!-indikaattori”

Positiivisen vahvisteen käyttäminen hevosen kouluttamisessa on yleistynyt ilahduttavasti viime vuosina. Olen seurannut Tuire Kaimion valmennuksia vuodesta 2003 lähtien ja siellä tottunut näkemään positiivisen vahvisteen voiman ja merkityksen kouluttamisessa. Sillä on erityinen merkitys on hevosen ilossa ja innossa tehdä asioita yhdessä ihmisen kanssa. Mutta kuitenkin vain, jos hevosen rentoudesta ja hyvinvoinnista ylipäätään pidetään huolta eikä niistä asioista tingitä.

Välitä jännityksestä

Jos hevonen on jännittynyt, mistä tahansa syystä, tai syytä ei tiedetä, on se kuitenkin aina määräävä tekijä siinä mitä valitaan tehdä. Jos rentoutta ei ole, se otetaan kouluttamisen tavoitteeksi. Se voi käytännössä tarkoittaa monia eri asioita, kokeilemisen kautta löytyy kulloiseenkin tilanteeseen sopiva ratkaisu.

Rentoutta etsimässä

Joskus se voi olla paikan vaihtaminen, johonkin läsnä olevaan asiaan siedättäminen, ylipäätään tehtävän helpottaminen tai olosuhteiden muuttaminen jollain tavalla (esim. kaverin tuominen mukaan tms.).

Rentouden tunnistamisessa on oleellista pienen jännittyneisyyden tunnistaminen. Mitkä ovat pienet jännittyneisyyden merkit kullakin hevosyksilöllä? Miltä hevonen näytti tai mitä se teki ennen kuin se teki jonkin isomman moovin, mistä jännittyneisyys viimeistään huomattiin.

Ruokapalkinto ja jännittyminen

Ruokapalkinnon käyttäminen auttaa myös jännittyneisyyden huomaamisessa. Kun hevonen alkaa jännittyä, sen tapa ottaa ruokaa kädestä muuttuu. Sen huulet pingottuvat, se voi alkaa pudotella ruokaa tai sitten meinaa mennä sormet mukana.

Se on sitten se ”Auts!-indikaattori”. Kun ruokkija sanoo ”Auts!”, hevonen on yleensä jännittynyt ja jotain kannattaa tekemisessä muuttaa. Pyydä vähemmän, ota tauko molemmille, ole hetki pyytämättä mitään, vaihda paikkaa, tuo hevoselle kaveri tms..

Ruoan syöttäminen jännittyneelle hevoselle voi myös vahvistaa jännyttynyttä tunnetilaa, joten kannatta todella etsiä tietä rentouteen ja jatkaa muuta harjoittelua vasta sitten. Jos hevonen ei syö lainkaan, se pelkää jo paljon. Silloin on jo isojen muutosten paikka ja siedättämisen tarvetta.

Katso hevosta!
Seuraa miltä se näyttää eri tilanteissa, miten se muuttuu ja miten palautuu. Ja luota omaan fiilikseesi siitä, mikä on ok sinulle ja hevosellesi.