Varmista, että myös valmentajasi tunnistaa hevosesi kivun ja pelon

Kun hevonen käyttäytyy ongelmallisesti

Tapaan työssäni paljon hevosia, joiden käytösongelmien taustalla on pelko, kipu tai ymmärtämättömyys. Varmista, että valmentajasi ei leimaa näitä asioita ylenpalttiseksi innokkuudeksi, testaamiseksi, huonoksi käytökseksi, johtajuuden kyseenalaistamiseksi, tms.

Kaikkein tärkeintä kaikessa tekemisessä on hevosen tunnetila ja rentous.

Kipu

Kipu ei välttämättä ole mitään vaarallista, lihasjumia tai liikkumisen tavasta tai muodosta johtuvaa kipua. Nämä kuitenkin aikaa myöten rasittavat niveliä ja pehmytkudoksia, joten pieneenkin kipuun tai epämukavuuteen kannattaa reagoida. Pienikin epämukavuus, esim. epäsopiva satula, voi pahentua kivuksi ja antaa hevoselle kokemuksen, että ratsastaminen sattuu. Tai kuolain suussa aiheuttaa kipua joko sen takia, että ihmisen käsi ei ole riittävän pehmeä tai kuolain on aiheuttanut suuhun haavaumia tai hampaisiin kulumaa. Ne sattuvat vaikka käsi olisi joustava ja pehmeäkin. Kaikkein tärkeintä kaikessa tekemisessä on hevosen tunnetila ja rentous ja epämukavuus ja kipu vievät rentoutta.

Pelko ja välttelykäytös

Jos hevosella on se kokemus, että ratsastaminen sattuu, siitä seuraa helposti välttelyä (kiinniottamisen vaikeudet tai ”kiukuttelu” varusteita laitettaessa) tai muuta ongelmakäytöstä. Ongelmakäytös on joskus käytännössä pakoreaktion erilaisia muotoja: pakeneminen, pureminen, potkaisu, pukittaminen, pystyyn hyppääminen jne. Kaikkein tärkeintä kaikessa tekemisessä on hevosen tunnetila ja rentous ja epämukavuus. Kipu ja pelko vievät rentoutta.

Ymmärtämättömyys

Hevonen voi myös käyttäytyä ongelmallisella tavalla, jos se ei ymmärrä asiaa tai ymmärtää sen väärin ja sitä myöten ei vapaudu paineesta. Jos hevonen vapautuu paineesta toimittuaan toivotulla tavalla, voi hevoselle tulla myös kokemus siitä, että paineesta ei meinaa millään tulla loppua, jos hevonen ei keksi ratkaisua.

Monella hevosella on myös kokemuksia siitä, että jos ei ymmärrä eli ei tee toivottua asiaa, siitä seuraa raipaniskuja, kylkeen potkimista, ohjasta kovempaa vetämistä tms. Tämä on voinut tapahtua jo ennen kuin hevonen tuli sinulle joten omasta toiminnastasi huolimatta hevonen aina jännittyy, kun se ei ymmärrä. Se jää odottamaan otteiden kovenemista. Tai jos ei jää odottamaan, se puolustautuu. Kaikkein tärkeintä kaikessa tekemisessä on hevosen tunnetila ja pelko siitä, että kohta otteet kovenevat vie rentoutta. Anna hevoselle toistuvia kokemuksia siitä, että ymmärtämättömyydestä ei seuraa mitään ikävää.

Ota hevosen tunnetila, rentous ja luottamus aina tosissasi.