Positiivinen vahviste – mistä kannattaa aloittaa

Mikä on positiivinen vahviste

Positiivinen vahviste on erittäin tehokas tapa opettaa eläimelle, miten sen kannattaa toimia. Positiivinen vahviste on mikä tahansa asia, mitä eläin sillä hetkellä tavoittelee. Se voi olla ruokaa, rapsutusta tai muuta haluttua asiaa. Systemaattisen kouluttamisen kannalta sen kannattaa kuitenkin olla jotain sellaista, mitä ihminen voi helposti annostella pienissä osissa ja ottaa välillä pois. Siinä pienet ruoka-annokset ovat käteviä. Palkinnon tai palkintomahdollisuuden pois meneminen on rangaistus (negatiivinen rangaistus). Eli jos sinulla on herkut ja kävelet pois, se on jo hevoselle rangaistus.

Miksi on väliä mistä aloittaa: turhautuminen

Koulutuksen aikana hevonen turhautuu aina välillä. Se kuuluu asiaan. Aina ei tule herkkua hevoselle vaikka kuinka haluaisi ja kun tehtävässä edetään ja vaatimustaso nousee, palkintoa ei enää heru samasta asiasta vaan hevosen on keksittävä tekemisen seuraava vaihe. Siihen liittyy usein myös turhautumista.

Turhautuminen voi sekoittua jännittyneisyyteen ja päin vastoin

Turhautumiskäytös ja jännittyneisyys voivat olla hyvin saman näköisiä käytöksiä. Koska haluamme varmistua hevosen rentoudesta joudumme myös monta kertaa miettimään onko tämä nyt turhautumista vai jännittyneisyyttä. Turhautumiseen auttaa se, että palkitaan tiheämmin (palkitsemistiheys). Tämä taas toteutuu laskemalla kriteeriä eli vaatimustasoa. Jos hevonen rauhoittuu, kun se alkaa oivaltamaan, oli kyse turhautumisesta.

Mitä käytöstä turhautunut hevonen tarjoaa

Turhautuminen tarkoittaa sitä, että hevonen koettaa vimmatusti keksiä miten se saa namin ja sitä ottaa pattiin niin kauan kunnes keksii. Hevonen siis kokeilee asioita, minkä se arvelee auttavan namin saamisessa. Jos ihmisen tuuppiminen tai nypeltäminen on joskus toiminut namin saamiseksi, sitä kokeillaan. Ja jos ei heti toimi, sitä kokeillaan vähän voimakkaammin. Tässä vaiheessa ihminen usein sanoo, että hevonen käyttäytyy huonosti ja namipalkinnolla tulee hankalia hevosia. Ja niin usein tuleekin.

Miksi kannattaa valita tarkkaan ensimmäinen tehtävä ruokapalkinnolla

Usein ruokapalkinnon yhteydessä hevonen myös tarjoaa sitä asiaa, mikä sille on opetettu ensimmäiseksi ruokapalkinnolla. Siksi kannatta valita tarkkaan, mistä aloittaa.

Jos hevoselle opetetaan ensimmäisenä tehtävänä ruokapalkinnolla etujalan heilauttaminen korkealle eteen (liittyy espanjalaiseen käyntiin) niin sitä se sitten herkästi tarjoaa aina myöhemminkin turhautuessaan. Se ei ole ihmisen kannalta kovin kätevää. Olen tavannut näitä useita ja ensimmäiseksi olen sammuttanut tuon tekemisen.

Jos taas opetat ensimmäiseksi, että palkintoa kannattaa rauhassa odottaa paikoillaan tekemättä mitään, saat kätevästi koulutettavan hevosen. Voit myös harjoitella peruuttamista. Peruuttamista tarjoava hevonen voi joskus olla hankala sekin, mutta ei läheskään niin hankala kuin etujalkaansa suuressa kaaressa eteen heilauttava.

Vie palkinto hevoselle

Opeta siis hevoselle, että se odottaa paikoillaan ja ihminen tuo ruoan suuhun kun rauhassa odottaa. Se edellyttää sinulta sitä, että saat jalkasi liikkeelle tarpeeksi vilkkaasti, mutta palkinnoksi saat rauhassa odottavan hevosen, jonka kanssa on kiva tehdä yhdessä koulutusasioita. Jos tuntuu, että olet hidas kaivamaan namia taskusta tai pussista, mene ensin hevosen luo ja kaiva nami siinä ja anna hevoselle. On meinaa eri asia, että sinä menet hevosen luokse lähelle kuin että hevonen tulee sinun luoksesi lähelle.

Hauskoja hetkiä positiivisen vahvisteen parissa!