Voit toimia hevosen kanssa myös peläten

Hevosen kanssa voi aivan hyvin toimia peläten. Jos ihminen hyväksyy oman pelkonsa, antaa pelon olla ja keskittyy tekemään niitä asioita, mitä siinä tunnetilassa pystyy tekemään, pelko ei haittaa eläimen kanssa toimimista.  Kunhan pidät huolen siitä, että pelko ei aiheuta sinussa aggressiivista käytöstä.

USKOMUS, JOKA KANNATTAA MUUTTAA

Usein kuulee sanottavan, että ei saisi pelätä hevosen (tai koiran) kanssa. Että se pelon tunne vaikuttaa eläimeen sellaisella tavalla, että tilanne menee pieleen tai vaaralliseksi. Tämä on monella johtanut siihen, että pelkääminen on alkanut pelottamaan. Silloin ollaan aika hankalassa kierteessä.

PELON TUNNE ON VÄLTTÄMÄTÖN

Pelon tunne on välttämätön kaikelle elolliselle. Ihminen ja eläimet olisivat kuolleet sukupuuttoon ilman pelon tunnetta. Pelko pitää meidät pois arviomme mukaan liian surista vaaroista. Pelko saa aistimme terästymään ja saattaa saada suorituskykymme hetkellisesti kohoamaan. Pelko voi saada meidän korjaamaan toimintaamme, jos selvisimme vaarasta.

ON MONENLAISTA PELKOA

Pelon tunne herää monenlaisista asioista ja tilanteista. Fyysinen uhka, vammautumisen tai kuoleman vaara ovat konkreettisia asioita, joita kannattaakin pelätä. Ihmisellä tarve kuulua sosiaaliseen yhteisöön on monen pelon taustalla: epäonnistumisen pelko, hylätyksi tulemisen pelko, häpeän pelko jne. Eri ihmisille näillä asioilla on aivan eri merkitys omasta kokemusmaailmastaan riippuen.

VOIT TOIMIA HEVOSEN KANSSA PELÄTEN

Hevosen kanssa voi aivan hyvin toimia peläten. Jos ihminen hyväksyy oman pelkonsa, antaa pelon olla ja keskittyy tekemään niitä asioita, mitä siinä tunnetilassa pystyy tekemään, pelko ei haittaa eläimen kanssa toimimista.  Kunhan pidät huolen siitä, että pelko ei aiheuta sinussa aggressiivista käytöstä. Hevonen reagoi ihmisen aggressiiviseen käytökseen usein aggressiivisesti eli puolustautumalla. Tämä on ehkä aiheuttanut sen sekaannuksen, että on tulkittu ettei hevosen kanssa voi olla peläten, kun oikeasti on kysymys siitä, että hevosen kanssa ei kannata käyttäytyä aggressiivisesti.

Kaikki ihmiset eivät pelätessään käyttäydy aggressiivisesti, mutta aggressiivisen käytöksen takana on tavallisesti jotain pelkoa. Pelko ei välttämättä liity hevoseen vaan muuhun sosiaaliseen tilanteeseen. Esimerkiksi siihen, että sosiaalisen hyväksynnän ehtona on aggressiivinen käytös.

Mutta jos ihminen pelästyy omaa pelkoaan, yrittää peittää sitä ylenmääräisellä reippaudella tai aggressiivisella käytöksellä, ihmisen toiminnasta tulee niin äkkinäistä, liikkeistä kovia ja käytöksestä helposti aggressiivista, että se vaikuttaa eläimeen. Usein aggressiivinen käytös provosoi aggressiivista käytöstä ja se on eri asia kuin jämäkkyys, selkeys ja johdonmukaisuus.

OMA TARINANI, MISSÄ OPIN UUTTA PELOSTA

Minullekin kerrottiin, että voi tulla hankaluuksia, jos hevosen kanssa pelkää. Ja näinkin, miten hevoseni reagoi aggressiivisesti joihinkin ihmisiin. Sitten tuli tilanne, missä henkilö, jolla ei ollut aiempaa hevoskokemusta, valmistautui antamaan porkkanaa hevoselleni. Neuvoin pistämään porkkanan palan kämmenelle ja pitämään sormet suorana, ettei hän syötä sormiaan hevosen suuhun. Ja pitämään käden ojennettuna niin ettei hevonen tule syömään porkkanaa liian lähellä hänen kehoaan. Hain hevosen ja kun tulin takaisin, hän suorastaan tärisi ja hädin tuskin uskalsi pitää silmiä auki. Ensimmäinen ajatukseni: ”Ounou..”

Mutta mitä teki hevonen (joka oli vapaana). Hän meni hyvin hitaasti ja ystävällisen oloisena ihmistä kohti ja kurottautui mahdollisimman kaukaa ottamaan porkkanan hyvin hitaasti ja vetäytyi hieman kauemmaksi sen saatuaan ja seisoi rennon oloisen paikoillaan. Hevonen tuntui koko olemuksellaan viestittävän ”Ei hätää, olen vaaraton..”.

Olin hämmästynyt. Eihän minulle tällaisesta oltu kerrottu. Silloin aloin pohtimaan, että selkeästikin on pelkoa ja pelkoa ja lähdin tutustumaan asiaan. Tulin siihen tulokseen, että jos ihminen hyväksyy oman pelkonsa, antaa pelon olla ja keskittyy tekemään niitä asioita, mitä siinä tunnetilassa pystyy tekemään, pelko ei haittaa eläimen kanssa toimimista.

YSTÄVÄNI KOKEMUS PELÄTEN TEKEMISESTÄ

Ystäväni oli viimeisillään raskaana ja hänellä oli nuori ori, mitä hän ei ollut taluttanut pitkään aikaan. Hänen tarvitsi taluttaa hevosta lyhyt matka kotitallilla. Häntä pelotti. Olimme keskustelleet pelosta ja hän päätti luottaa siihen, että on ok tehdä peläten. Tämä auttoi häntä toimimaan rennommin. Häntä pelotti, hän talutti oria ja kaikki meni hyvin. Pelko itsessään ei haitannut ja pystyi toimimaan osaamallaan tavalla, koska ei jännittänyt pelkäämistä.

JOTKUT HEVOSET OVAT EHKÄ OPPINEET, ETTÄ PELKÄÄVÄ IHMINEN ON AGRESSIIVINEN

Jos hevosella on ollut elämässään paljon kokemuksia siitä, että aggressiivisesti käyttäytyvän ihmisen toiminnan taustalla on pelon tunnetila, se on saattanut oppia yhdistämään ihmisen pelkotilan ja aggressiivisen käytöksen toisiinsa niin vahvasti, että jo pelkäävä ihminen herättää hevosessa puolustautumisreaktion. Silloin voi todella tulla sellainen havainto, että pelko itsessään herättää eläimessä jotain. Yleensä siinä on taustalla kuitenkin hevosen kokemukset, ei eläimen lajityypillinen käyttäytyminen.