Paikoillaan pysyminen selkään noustessa

Jos haluat, että hevonen pysyy paikoillaan selkään nousun ajan ja odottaa rauhassa liikkeelle lähtöä, kun olet selässä, tässä on yksi tapa, miten voit harjoitella tehtävää.

Pilko tehtävä osiin esim. näin:

– Hevonen tulee jakkaran luokse siihen asentoon, missä haluat sen olevan ja palkitset esim. ruokapalkinnolla siinä paikassa paikallaan olosta

– Kun hevonen on jakkaran vieressä rentona, nouse jakkaran päälle, äänimerkki ja anna ruokapalkinto. Kannattaa viedä ruokapalkinto hevoselle niin, ettei se liiku sitä hakemaan. Kun haluat kouluttaa paikallaan oloa, ei harjoitteluun kannata liittää silloin liikkumista.

– Kun edelliset vaiheet sujuva ja hevonen pysyy paikoillaan, kosketa jakkaran päältä hevosen selkää (tai satulaa/jalustinta, jos satuloitu).

Tähän saakka kannattaa tehdä harjoitus ilman ratsastusvarusteita. Näin tulee varmistettua, mikä on varusteiden vaikutus. Jos tämä toimii ilman ratsastusvarusteita, mutta ei varusteiden kanssa, kannattaa siedättää myös ratsastusvarusteisiin.

Tehtävä voi jatkaa esim. näin:

– Kun hevonen pysyy paikoillaan, kun laitat vähän painoa jalustimelle, äänimerkki ja otat jalan pois jalustimesta ja annat palkkaa.

– Laitat kehon painoa satulan päälle, äänimerkki, paino pois ja nami.

– Kun nämä sujuvat niin, että hevonen pysyy paikoillaan, mene selkään ja syötä, jos pysyy paikoillaan. Jos ei pysy paikoillaan, palaa edellisiin vaiheisiin.

Huomioi

Alussa toinen henkilö; syöttäjä on kätevä apu, ettei hevonen peruuta hakemaan ruokaa sinulta (riippuu hevosen koosta ja omasta kurkottumisen kyvystäsi). Jakkaralta kannattaa aluksia loikata alas viemään palkinto hevoselle, jottei se siirry hakemaan ruokaa. Jos hevonen aina siirtyy hakemaan ruokaa, se ei opi pysymään paikoillaan.

Paikallaan seisominen pitää opettaa

Jos hevonen väistää, selkäännousun eri vaiheisiin liittyy todennäköisesti jotain jännitystä tai satula painaa. Syynä voi olla ettei pysähtymistä ole opittu ratsastajat ovat aina loikanneet vauhdissa kyytiin ja hevonen luulee, että se ok. Moni ei odotakaan hevosen pysyvän paikoillaan vaan riittää, että kerkiää kyytiin. Lisäksi jos loikkaa kyytiin, hevonen liikkuu ja sitten antaa palkinnon, vahvistaa liikkumista.

Harjoituksen kesto

Tämä harjoittelu voi kuulostaa työläältä tai hitaalta, mutta harjoitteluun menee puolesta tunnista tuntiin, riippuen hevosen jännittymisen tasosta. Lisäksi päälle voi laskea satulaan siedättämisen. Siihen menee noin 30min. Jos satula jotenkin tuntuu hevosesta epämukavalta, siihen siedättäminen ei auta, vaan pitää vaihtaa sopiva satula.

Muista kivun mahdollisuus!

Jos hevonen enemmänkin väistelee selkään nousua, on tarkistettava satulan sopivuus, otettava huomioon kivun mahdollisuus tai jos on ollut kipeä ja oletettavasti ei enää ole kipeä, voi siedättää kaikkiin vaiheisiin erikseen.

Hevosen tasapaino ja asento

Lisäksi hevosen asento vaikuttaa siihen, kuinka mukavaa sillä on selkäännousutilanteessa tai ratsastaessa. Jos hevonen on kovin notkoselkäinen, sen selkään ja/tai lantioon todennäköisesti sattuu lisäpaino selässä. Tai jos sillä on paino kovin edessä, se voi tuntua huteralta ja hevonen pystyssä pysyäkseen lähtee kipittämään eteenpäin. Siinä kohtaa kannattaa opettaa hevoselle painon siirtoa takajaloille, kun ihminen nousee selkään, jotta hevonen on paremmassa tasapainossa ja tukevasti.