Negatiivinen rangaistus/heikenne

Negatiivinen rangaistus eli heikenne on palkintomahdollisuuden poismeneminen (P-). Negatiivinen tarkoittaa tässä samaa kuin miinusmerkki matematiikassa eli jotain otettaan pois. Tämä rangaistus on aina käytössä kun käytät positiivista vahvistetta. Ja vain silloin. Jos et käytä positiivista vahvistetta, ei ole olemassa negatiivista rangaistusta. Palkintomahdollisuutta ei voi ottaa pois, jos ei palkintoa edes ole. Jos käytät positiivista vahvistetta, tästä on hyvä tulla tietoiseksi. Koska jos et ole siitä tietoinen, käytät sitä vahingossa ja se voi haitata kouluttamista.

Milloin sitten käytät positiivista vahvistetta? Joka ilta kun annat iltapöperöä tai aina kun annat heinää (tai joku muu antaa hevosellesi heinää) on käytössä positiivinen vahviste. Kannattaa siis olla hereillä siitä, minkälaista käyttäytymistä vahvistetaan päivittäin. Yhtä tärkeää kuin vahvistaa oikeaa käytöstä, on olla vahvistamatta sellaista käytöstä, mitä haluat kouluttaa pois.

Positiivista vahvistetta voidaan käyttää myös systemaattisesti kouluttamisessa, jolloin tehtävä pilkotaan osiin ja jokaisesta onnistuneesta suorituksesta seuraa äänimerkki ja herkkupala (tai rapsutus, jos hevonen nauttii rapsutuksesta).

Jos käytössä on ruokapalkinto, on ruoan pois vieminen rangaistus. Tämä on ainoa rangaistus, mitä kouluttamisessa kannattaa käyttää. Jos et käytä positiivista vahvistetta koulutustilanteessa niin tätä rangaistuksen tapaa ei ole käytössäsi.

Käytännössä tämä on kätevin kouluttamisen väline ikinä. On helppoa ja kätevää pystyä rankaisemaan hevosta ihan vaan sillä että esim. kävelet kauemmaksi hevosen luota. Jos koulutat hevosta niin, että hän on vapaana aidatulla alueella, voit mennä aidan ulkopuolelle vähäksi aikaa, jos hevonen tekee jotain tosi epätoivottua tai jopa vaarallista asiaa. Et tarvitse voimaa etkä kipua tai pelkoa tuttavia välineitä. Et heikennä hevosen luottamista tai pilaa teidän suhdetta. Et joudu hevosen kanssa mittelöön, jossa sinulle voi käydä huonosti tai jossa häviäminen pahimmillaan lisää huonoa käytöstä. Kannattaa muistaa, että hevosen kanssa jos alkaa painimaan ja häviää, tulee yleensä vahvistaneeksi hevosen luottamusta siihen, että kampoihin kannattaa laittaa entistä kovemmin.

Koska negatiivinen rangaistus myös lannistaa, kannattaa tätäkin käyttää harkiten ja vain tarpeeseen. Tärkeintä on kuitenkin se, että palkitse onnistumisesta ja jos onnistumisia ei tule, olet laittanut hevosen liian vaikean tehtävän eteen. Joko hevonen ei ymmärrä tai häntä jännittää liikaa.

Jos huomaat vain rankaisevasi, helpota tehtävää, muuta jotain koulutusasetelmassa tai vaihda tehtävää. Näitä kaikkia asioita teen jatkuvasti kouluttaessa. Heti kun huomaan, että hevosta jännittää tai kouluttaminen ei etene joko ollenkaan tai normaalinopeudella, helpotan tai muutan tilannetta.

Kirjoitussarjassa käyn läpi neljä keskeisintä termiä, jotka kuvaavat kaikkien tekemistä hevosen kanssa. Nämä asiat ovat läsnä arjessasi ja koulutustilanteessa aina hevosen kanssa, olit niistä tietoinen tai et. Kun tulet niistä tietoiseksi, voit ratkaista monia hankaluuksia helpommin tai edistää oppimista.

Seuraavassa kirjoituksessa käydään läpi mitä on käytännössä negatiivinen vahviste (R-).