Negatiivinen vahviste

Negatiivinen vahviste (Negative Reinforcement, R-) tarkoittaa painetta ja paineen poistamista. Negatiivinen tarkoittaa tässä samaa kuin miinusmerkki matematiikassa eli jotain otettaan pois. Tässä tapauksessa paine otetaan pois ja oppimisen kannalta paineen poistamisen ajoittaminen on tärkeää. Hevosen kanssa toimiessa negatiivinen vahviste on välttämätöntä osata. Jos et sitä tietoisesti harjoittele, käytät sitä satunnaisesti ja miten sattuu.

Negatiivista vahvistetta ei voi elämässä välttää. Emme voi olla elossa tuottamatta painetta jollekin. Ihan jo olemassaolomme tuottaa aina jotain painetta lähellä oleville muille elollisille. Eikä se ole huono juttu. Se on osa elämää. Huono juttu toisaalta on se, jos emme ymmärrä tuottavamme painetta emme opi taitavaksi sen säätelyssä. Jos emme ole tietoisia negatiivisesta vahvisteesta, emme osaa oikea-aikaisesti myödätä painetta pois ja emme opi säätämään paineen määrää.

PAINEEN VOIMAKKUUDEN SÄÄTÄMINEN: MAHDOLLISIMMAN KEVYESTI

Painetta kannattaa aina käyttää lähtökohtaisesti minimimäärä. Kokeile, kuinka pienellä paineella hevonen voi toimia. Ja todella pienellä paineella toimii. Kärpänen tuottaa painetta hevosen karvoihin ja hevonen värisyttää ihoaan, jotta kärpänen menee pois. Kärpäsen tuottama paine on tosi ärsyttävä. Joten voimme tosi pienelläkin paineella olla tosi ärsyttäviä ja hevonen helpottuu kun keksii, miten paineesta pääsee pois.

Muista aina pilkkoa uuden tehtävän opetus pieniin osiin. Kun opetat uutta tehtävää paineella ja paineen poistolla, poista paine jo oikeansuuntaisesta reaktiosta.  Esim. jos haluat opettaa hevoselle pysähtymistä jostain merkistä, poista paine aluksi hidastamisesta. Hidastaminen on pysähtymisen valmistelua. Tai kun opetat peruuttamista, poista aluksi paine painon siirrosta taaksepäin. Näin saat herkästi ja hyvin toimivan hevosen.

YHDISTÄ NEGATIIVISEEN VAHVISTEESEEN POSITIIVINEN VAHVISTE

Kun liität negatiivisen vahvisteen käyttöön positiivisen vahvisteen, negatiivinen vahviste muuttuu vihjeeksi/pyynnöksi. Eli: paine – paine pois ja samaan aikaan palkinnosta kertova äänimerkki – palkkio (esim. nami). Näin tehostat sekä hevosen motivaatiota että oppimista. Varmista kuitenkin, että tunnistat hevosyksilön jännittymisen ensi merkit ja hevonen ei ole uutta opetettaessa jännittynyt. Jännittynyt hevonen alkaa helposti koheltamaan namin kanssa ja tilanne menee kaikille hankalammaksi. Luen lisää positiivisen vahvisteen käytöstä aiemmasta kirjoituksesta.

IHMISEN OMAN KEHON KÄYTTÖ

Se miten tietoinen olet oman kehosi liikkeistä, tasapainostasi, liikesuunnista, käyttämäsi paineen voimakkuudesta, keskivartalosi hallinnasta ja käsiesi rentoudesta vaikuttaa aivan oleellisella tavalla siihen, miten hevonen reagoi paineeseen. Jos seisot tasapainossa ja pystyt pitämään käsissä jouston jäykkien käsien sijaan, paine on hevoselle selkeämpi ja pehmeämpi. Jos hevoselta tulee vastareaktio paineeseesi, kokeile ensimmäiseksi keventää painetta, rentouta kehoasi pitkällä uloshengityksellä, anna kehosi pudota alaspäin hieman ja varmista että seisot tasapainossa ja kätesi ovat rennot.

KUN MENET HEVOSEN TILAAN, MENE KOHTELIAASTI

Kun menet hevosen tilaan, kuuntele palautetta ja reagoi joustavasti. Tärkeää on tunnistaa milloin pidät oman tilasi ja milloin menet toisen tilaan. Mene toisen tilaan aina kohteliaasti ja kunnioita hevosen tilaa. Kun menet hevosen tilaan, pidä itsesi tasapainossa, näin käyttämäsi paine on sekä pehmeämpi että selkeämpi.

Pyyntösi on selkeä ja pehmeä kun oma kehosi on tasapainossa. Tasapainoisen asennon löydät seuraavilla vinkeillä:

  • Varmista, että paino jakautuu jalkaterälle tasaisesti eli painoa ei ole enemmän päkiällä tai kantapäällä.
  • Pidä palikat päällekkäin: varmista että hartiat, lantio ja kantapää ovat päällekkäin
  • Pidä keskivartalon tuki aktivoituna
  • Pidä kädet rentona. Tarvitset keskivartion tuen tähän.
  • Kuuntele hevosen palautetta ja reagoi välittömästi. Jos hevonen jännittyy, painaa vastaan tai jähmettyy paikoilleen, kevennä painetta.

ESIMREKKINÄ PONIN SUORITUS KUVISSA

Kuvissa havainnollistan, mikä vaikutus oman kehoni käytöllä on ponin suoritukseen. Kuvassa pyydän ponia siirtämän etuosaa niin, että hän astuu etukautta etujaloilla ristiin. Ponilta pyydetään siis tuttua asiaa ja käytössä on ruokapalkinto. Poni tekee molemmilla kerroilla, mutta liikkeen laatu on erilainen. Vasemmassa kuvassa ihmisen lisäksi myös poni on ihmisen toiminnan seurauksena pois omasta tasapainostaan ja tekee osaamansa asian nihkeästi. Oikeanpuoleisessa kuvassa poni pystyy säilyttämään tasapainonsa ja suorittaa tutun tehtävän sujuvasti.

 

TOTUTA MYÖS VOIMAKKAASEEN PAINEESEEN

Vaikka haluamme olla hevoselle pehmeitä ja hevosen toimivan mahdollisimman pienellä paineella, on kuitenkin myös joitakin asioita, joiden suhteen hevonen kannattaa totuttaa myös kovempaan paineeseen ja miten siitä voi vapautua. Tämä siksi, jotta hevonen ei säikähdä. Tällaisia tilanteita on mm. riimun paine silloin kun hevonen on kiinni sidottuna. Jos hevoselle ei ole opetettu, että voimakas paine ei ole vaarallinen asia ja että kannattaa myödätä eteenpäin, on iso riski vetopaniikin syntymiselle.

Toinen esimerkki on traileriharjoitteluun liittyvä takapuomista eteenpäin myötääminen. Kun opetin omalle hevoselleni Minna Tallbergin ohjauksessa takapuomin tuntuessa pyllyssä myötäämistä eteenpäin, se toimi erittäin hyvin kun paine oli kevyt. Mutta kun paine oli voimakkaampi, hevonen peruutti puomia vasten. Tavoitteena kuitenkin oli, että puomin tuntiessaan hevonen aina siirtyy eteenpäin trailerissa.

Tämä tehtävä opetettiin ensin muussa paikassa kuin trailerin luona, koska hevoseni jännitti traileria ja lastausta. Opetimme siis erikseen, että myös kova paine tarkoittaa samaa kuin kevyt paine ja ratkaisu on sama: myötää eteenpäin. Tällainen voimakkaaseen paineeseen totuttaminen ja toivotun reaktion opettaminen kannattaa tehdä niitä tilanteita ajatelle, missä hevonen joutuu väkisinkin tilanteeseen, missä hevonen voi itse aiheuttaa itselleen kovan paineen jotain joustamatonta rakennetta vasten.

KIRJOITUSSARJA

Kirjoitussarjassa käyn läpi neljä keskeisintä termiä, jotka kuvaavat kaikkien tekemistä hevosen kanssa. Nämä asiat ovat läsnä arjessasi ja koulutustilanteessa aina hevosen kanssa, olit niistä tietoinen tai et. Kun tulet niistä tietoiseksi, voit ratkaista monia hankaluuksia helpommin tai edistää oppimista. Aiemmissa kirjoituksissa on käsitelty positiivinen vahviste (positive reinforsement, R+) ja negatiivinen heikenne (negatiivinen rangaistus, negative punishment, P-).  Seuraavassa kirjoituksessa käydään läpi mitä tarkoittaa positiivinen rangaistus/heikenne (Positive Punishment, P+).