Luopuminen

Tuliko hevosesta ruokapalkinnolla hankala?

Ruokapalkinto on tehokas positiivinen vahviste hevoselle ja sillä on tosi nopeaa vahvistaa myös hankalaa käytöstä.  Jos käytät ruokapalkintoa hevosen kouluttamisessa ja palkitsemisessa, saatat saada huonosti käyttäytyvän hevosen, joka tönii, tuuppii, tulee syliin tai tekee jotain muuta hankalaa tai vaarallista.  Hyvin usein käykin niin, että hevonen luuli sinun haluavan tekevän niin, koska sillä tavalla sai namia. Tai sillä tavalla saa namia joltain muulta ihmiseltä.  Ole tarkkana siitä, ettet palkitse jostain mitä et halua.

Tässä kirjoituksessa oletetaan, että sinulla on käytössäsi myös merkkiään, jolla ajoitat hevoselle informaatioksi sen hetken, mistä asiasta se porkkanapolettinsa ansaitsi.

Miten välttää hankalaa käytöstä

Ensimmäinen asia on tiedostaa, miten itse toimit. Jos mahdollista, ota videota tai pyydä kaveria kertomaan. Hyvin usein emme ole niin tietoisia käsiemme ja jalkojemme tai kehomme asennosta liikkeistä kuin kuvittelemme.

Tärkeimmät tunnistettavat asiat omassa tekemisessäsi:

1) Mitä hevonen tekee, että se ylipäätään saa sinut aloittamaan kouluttamisen ruokapalkinnolla. Sillä sinä käynnistyt palkkaamaan.

2) Mieti mitä hevonen tekee ennen palkinnon saamista. Siitä palkitsit.

3) Vietkö palkinnon hevoselle vai tuleeko se hakemaan sen sinulta. Jos hakee sinulta, vahvistat hanakalaa käytöstä.

Tärkeimmät opeteltavat asiat osaksi omaa toimintaasi:

1) Vie palkinto hevoselle eli liikuta jalkojasi

2) Anna palkinto käden mitan päässä itsestäsi välttääksesi sitä, että hevosen pää on sylissäsi syöttäessäsi sitä.

Liiku ja vie palkinto hevoselle

Hevoselle kannattaa opettaa, että se odottaa paikoilla ruokatoimitusta suuhunsa. Se on ison eläimen kanssa kaikkein kätevintä ja helpottaa monen asian opettamista.  Tämä edellyttää, että sinun jalkasi ovat herkästi liikkuvat. Jos liimaudut paikoillesi, hevonen ratkaisee tilanteen ja tulee hakemaan namin kädestäsi.

Tämä on usein hankalaa, jos olet tottunut siihen toimintatapaan, että hevonen liikkuu, ihminen ei.  Se on tosi yleistä ja usein asiakkaan kanssa harjoittelemme palkinnon viemistä hevoselle. Jos tuntuu, että merkkiäänen jälkeen olet liian hidas ja hevonen kerkesi jo tulla hakemaan namia, mene välittömästi merkkiäänen jälkeen hevosen pään viereen ja kaiva nami siinä lähempänä tai jo matkalla. Siinä on nimittäin ero menetkö sinä hevosen lähelle vai vahvistatko sitä, että hevonen tulee sinun lähellesi.

Negatiivinen rangaistus

Negatiivinen rankaisu liittyy positiivisen vahvisteen käyttämiseen ja tarkoittaa palkintomahdollisuuden pois menemistä. Jotain, mitä hevonen tavoittelee, menee saavuttamattomiin. Ainakin hetkellisesti. Jos ihminen menee pois tai kauemmaksi, se on rankaisu hevoselle. Mitä tottuneempi hevonen on positiivisen vahvisteen käyttämiseen, sitä kovempi rangaistus se on. Eli jos et saa toivomaasi käytöstä, mene pois. Tämä on helpointa tehdä, jos koulutat hevosta aidatulla alueella, missä se voi olla vapaana ja voit helposti mennä aidan toiselle puolelle. Tulet takaisin vasta, kun hevonen on rauhallinen/rauhallisempi. Jos sinulla on jo isosti riehuva hevonen, tarvitset ehkä kokeneempaa apua. Siinä auttaa parhaiten kokemus monen hevosyksilön kouluttamisesta, sitä ei lukemalla opi.

Turhautuminen

Kun hevonen ei saakaan porkkanapolettiaan, se turhautuu tai lakkaa yrittämästä. Turhautumisen tavat voivat joskus olla aika voimakkaitakin ja vaatii aina tapauskohtaista harkintaa, miten voi edetä turvallisesti ja hevoselle selkeästi. Ehkä tarvitset taas kokeneempaa apua. Pääsääntö on, että hevonen tarjoaa turhautuessaan sitä asiaa, mikä sille on positiivisella vahvisteella opetettu, joten valitse se tarkkaan mistä aloitat. Luopuminen on hyvä alku.

Miten ihminen käynnistyy

Kun koulutat porkkanapoletilla, hevonen toivoo sinun aloittavan kouluttamisen. Silloin se tekee sitä, mitä tekemällä se saa sinut aloittamaan kouluttamisen. Haluatko, että hevonen on silloin rauhallisesti paikoillaan vai tuuppii, kuopii, puree, liikehtii levottomasti tai tulee syliin?

Hevosmaailmassa kuulee sanottavan, että ”Jos se on levoton, laitetaan se töihin”. Tämä sopii huonosti porkkanapoletin kanssa, sillä silloin juuri levottomuus  tai agressio vahvistuvat. Kannattaa siis olla tarkkana siitä, mitä hevonen tekee sillä hetkellä kun aloittaa ja miten itse toimii palkitessaan.

Onko se aina helppoa?

Juu, ei ole aina helppoa! Tämä ei ole aina ollenkaan yksinkertaista toteuttaa, mutta kun siinä onnistuu, käytössäsi on mahtava kouluttamisen väline, joka saa myös hevosen haluamaan koulutusta.